Afbeelding
Foto:

CDA, lijst 2


Economie

Urk moet hét visserijcentrum van Nederland blijven, zowel voor de Noordzee als voor het IJsselmeer. De cultuurhistorische identiteit van Urk wordt er door bepaald, en het zit in de genen van onze nieuwe generatie die graag een doorstart wil maken. De komende coalitie zal de ontwikkeling van Port of Urk als belangrijke prioriteit ter hand moeten nemen, als zelfstandige verantwoordelijkheid van de gemeente Urk. Voor de diversificatie van de Urker economie is de aanleg van de Maritieme Servicehaven een absolute must. Urk onderscheidt zich door initiatief en ondernemingszin: een verzamelgebouw voor innovatieve startups is daarom op zijn plaats.

Woningen

Op Urk is sprake van ernstige woningnood. Zoals raad en college al hebben uitgesproken, moet de woningbouw worden versneld. Dit kan door de Zeeheldenwijk in tien jaar tijd vol te bouwen. Ook moet al snel begonnen worden met een visie op de mogelijkheden van woningbouw daarna, zodat er op de langere termijn geen stagnatie optreedt. Bij de toewijzing van woningen gaat onze bijzondere aandacht uit naar starters, doorstromende senioren en bijzondere doelgroepen zoals huishoudens met een zorgvraag en huishoudens met een laag inkomen.

Stelling: We zijn voor kernenergie, dus als de overheid in de omgeving van Urk een kerncentrale wil bouwen zijn wij daar voor.

Voor een grootschalige kerncentrale is geen ruimte bij Urk. Wel op termijn voor een kleinschalige modulaire reactor of een thoriumreactor.

Stelling: De gemeente moet strenger controleren op jeugdhonkenbeleid.

De richtlijnen voor het jeugdhonkenbeleid worden op dit moment tegen het licht gehouden. Handhaving is onderdeel van het totale beleid, waarbij ook verantwoordelijkheid neergelegd moet worden bij ouders en bedrijven.

Stelling: De huidige coalitie heeft goed werk geleverd, voor de stabiliteit zou het goed zijn om op deze voet verder te gaan.

Mede dankzij een constructieve oppositie heeft de huidige coalitie een goed fundament gelegd voor de toekomst. Maar juist voor de bestuurlijke stabiliteit is het van belang dat het CDA gaat deelnemen aan het bestuur. Doorontwikkeling van het beleid voor de jeugd, cultuur en sport staan daarbij centraal.