Afbeelding
Foto:

SGP, lijst 4


Economie

De ontwikkeling van Port of Urk moet in samenhang met de bestaande bedrijventerreinen opgepakt worden om alle ondernemers ruimte te kunnen geven om te groeien. De gemeente moet nu al een strategie en aanpak ontwikkelen voor de volgende stap na Port of Urk, inclusief de optie van een grenscorrectie met de buurgemeente. Winkelcentra en detailhandel zijn belangrijk voor de leefbaarheid op ons dorp en moet behouden blijven. Koop in de vreemde niet wat Urk u biedt! Vis en visserij zijn beeldbepalend voor Urk. Het gemeentebestuur moet zich hiervoor blijven inzetten. Goede ontsluitingswegen en een parkeervoorziening voor vrachtwagens met sanitaire voorzieningen. Problemen met de energie- en watervoorziening moeten samen met marktpartijen aangepakt en opgelost worden.

Woningen

Voldoende betaalbare huur- en koopwoningen voor onze inwoners, jong en oud. Het gemeentebestuur moet een constante bouwstroom borgen en de juiste voorwaarden scheppen voor voldoende en betaalbare woningen voor jong en oud. Een tijdig bijstellen van de woningproductie aan de wensen en de behoeften van onze burgers door middel van een tweejaarlijks woningbehoefteonderzoek. De gemeente moet nu al een strategie en aanpak ontwikkelen voor de volgende stap na de Zeeheldenwijk, inclusief de optie van een grenscorrectie met de buurgemeente. Speelvoorzieningen en groen in de wijk bevorderen de leefbaarheid. Hier moet meer aandacht voor zijn.

Stelling: We zijn voor kernenergie, dus als de overheid in de omgeving van Urk een kerncentrale wil bouwen, zijn wij daar voor.

De SGP is voorstander van kernenergie en de combinatie daarvan met een thoriumreactor. Dit is een goed alternatief voor de megalomane plannen van wind op zee. Mede gezien onze ligging aan het IJsselmeer, wat een drinkwatervoorziening is, is de omgeving van Urk niet geschikt voor de komst van een kerncentrale.

Stelling: De gemeente moet strenger controleren op jeugdhonkenbeleid.

Het huidige jeugdhonkenbeleid heeft gefaald, want grip op jeugdhonken en een eenduidig beeld ontbreken. Er moet nieuw generiek beleid komen wat een onderscheid maakt tussen vriendengroepen die bij elkaar komen en illegale horeca op het industrieterrein. Illegale horeca moet worden gesloten en plaatsen waar vriendengroepen bij elkaar komen moeten minimaal aan arbotechnische- en brandveiligheidseisen voldoen.

Stelling: De huidige coalitie heeft goed werk geleverd, voor de stabiliteit zou het goed zijn om op deze voet verder te gaan.

Op 14, 15 en 16 maart is de kiezer aan zet. Dan worden de verhoudingen van de gemeenteraad voor de komende vier jaar bepaald. Urk heeft de achterliggende periode een gemeenteraad gehad die, ongeacht oppositie of coalitie, doorgaans in grote eensgezindheid het goede voor Urk heeft gezocht. Die brede samenwerking met alle partijen in de raad is ook de komende periode van groot belang als er ambitieuze groeiplannen gerealiseerd gaan worden. Coalitievorming is pas na de verkiezingen aan de orde.