Afbeelding
Foto:

Gemeentebelangen, lijst 5


Economie

Een goede langetermijnvisie om te zorgen voor voldoende bouwgrond voor bedrijven om zich te vestigen op een centrale plek in ons land. Inherent hieraan de ontwikkeling van de nieuwe buitendijkse haven. Hopelijk dat dit de komende jaren gerealiseerd kan worden. Een goede samenwerking met onze buurgemeenten, provincie en regio Zwolle is heel belangrijk voor verdere economische groei. Een goed luisterend oor en steun voor detailhandel. Bij een groeiende economie hoort ook een goede infrastructuur. Er zit een nieuwe rondweg om Urk in de pijplijn. Maar ook met extra afritten op de A6 en goede aansluiting op de toekomstige Lelylijn moeten we nu al bezig zijn.


Woningen

Inhaalslag maken met starterswoningen. Doorpakken met woningen voor doorstromers. Levensloopbestendige woningen voor de vergrijzing die eraan komt. Maar niet alleen voor starters, alleenstaanden en senioren, maar ook voor onze mensen met een beperking moeten wij zorgdragen voor voldoende woonruimte. Onderzoeken of we compensatie kunnen krijgen voor het onrecht dat Urk is aangedaan na de inpoldering na de oorlog, met de verdeling van bouw- en landbouwgrond. Ons dorp werd toen als achterlijk weggezet en er werd zelfs gesproken over deportatie van de inwoners! Goede huisvesting voor arbeidsmigranten is ook heel belangrijk voor de komende jaren.


Stelling: We zijn voor kernenergie, dus als de overheid in de omgeving van Urk een kerncentrale wil bouwen, zijn wij daar voor. 

In principe zijn we voor, maar dit is een theoretische discussie. Er zijn twee blockers om dit bij Urk te bouwen: een kerncentrale mag niet onder zeeniveau liggen en het dorp mag daarna economisch niet meer groeien.


Stelling: De gemeente moet strenger controleren op jeugdhonkenbeleid.
 

Allereerst is het belangrijk dat er een alternatief geboden wordt. We hebben al regels afgesproken en die zijn duidelijk. In gesprek blijven met de jeugd is erg belangrijk.


Stelling: De huidige coalitie heeft goed werk geleverd, voor de stabiliteit zou het goed zijn om op deze voet verder te gaan. 

De huidige coalitie heeft het goed gedaan, maar na twaalf jaar is het tijd voor een frisse wind.