Afbeelding
Foto:

PVV, lijst 6


Economie

De huidige coalitie pretendeert een rodeloperbeleid te hanteren voor ondernemers, maar in de praktijk valt dit tegen. De gemeente communiceert vaak alleen met ondernemers als er problemen zijn en vaak wordt er te laat ingesprongen op problemen die bedrijven hebben (bijvoorbeeld qua grondtekort) en ze daardoor vertrekken. De gemeente moet ondernemers met raad en daad faciliteren. Ondernemers moeten vooruit worden geholpen, in plaats van in de weg gezeten door de gemeente. De gemeente mag ook best wat toegankelijker worden ten opzichte van onze ondernemers, vooral degenen die in de niet-visgerelateerde economie ondernemen.

Woningen

Om het breder te trekken: met de derde brug en de Zeeheldenwijk is de gemeente minstens zeven jaar te laat begonnen. Het realiseren van een grenscorrectie en het bouwrijp maken van grond kan met enige tegenslag zomaar vijf jaar duren. De prognose is dat de Zeeheldenwijk over ongeveer tien jaar volledig afgerond is. Als we daarna verder willen kunnen gaan met woningbouw betekent het dus dat we nu al moeten beginnen met het realiseren van de volgende grenscorrectie. Voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2026 moet er wat ons betreft dus weer een plan liggen voor een volgende woonwijk.

Stelling: We zijn voor kernenergie, dus als de overheid in de omgeving van Urk een kerncentrale wil bouwen, zijn wij daar voor. 

Wij zijn voor kernenergie maar zien het sowieso niet gebeuren dat er een kerncentrale in een polder gebouwd wordt. Urk heeft tevens al weinig tot geen bedrijfsgrond beschikbaar: er zijn betere vrije ruime plekken elders in het land te bedenken om een kerncentrale te plaatsen. Ook moeten we in ons achterhoofd houden dat de horizon van Urk al vervuild is door de windmolens, het is wel genoeg zo. 

Stelling: De gemeente moet strenger controleren op jeugdhonkenbeleid.

Onze jeugd komt nou eenmaal bij elkaar op het industrieterrein; dan willen wij wel dat dit goed en veilig verloopt. Daarom willen we dat er op de veiligheid op het industrieterrein erg goed gecontroleerd wordt. Handhaving op excessen vinden we vanzelfsprekend en we willen dat er beter gekeken wordt of jeugdhonken op een gegeven moment te commercieel worden. Dit zeggen we omdat we vinden dat in deze tijd de horeca in het oude dorp de aandacht verdient, die heeft het de afgelopen twee jaar bijzonder moeilijk gehad en verdient onze steun. We hopen daarom dat we de jeugd richting de horeca in het oude dorp kunnen bewegen.

Stelling: De huidige coalitie heeft goed werk geleverd, voor de stabiliteit zou het goed zijn om op deze voet verder te gaan.

De huidige coalitie zit er nu al drie periodes. In die tijd zijn er uiteraard dingen goed gegaan maar wat wij wel gemerkt hebben is dat wanneer een coalitie te lang aan elkaar blijft plakken de gewenning toeslaat. Zo heeft de coalitie wat ons betreft op sommige onderwerpen te weinig met een vooruitziende blik gehandeld en werd er vaak politiek gevoerd met de waan van de dag, waardoor we nu opgezadeld zitten met immense problemen. Wat ons betreft zien wij liever een toevoeging van vers bloed in de volgende coalitie en daar willen wij graag deel van uitmaken. We hebben de afgelopen vier jaar vanuit een eenmansfractie een stevige partij opgebouwd; we hebben een jonge ambitieuze lijst, hebben de afgelopen vier jaar bewezen een constante factor te zijn en we hebben actief meegedaan in het publieke debat.