Veel acties voor noodhulp aan Oekraïne

Algemeen

In heel Nederland zijn de afgelopen dagen diverse acties gestart voor hulp aan Oekraïne. Vanuit Urk vertrokken al meerdere transporten.

Maandag vertrok de derde vrachtwagen van Vebatrans, via Hongarije, richting Berehove in Oekraïne, waar al tweemaal eerder een trailer met hulpgoederen werd gelost. De vierde trailer zal, als alles volgens volgens plan verloopt, woensdagmiddag vertrekken naar deze stad in de zuidwestelijke provincie Transkarpatië. 

Berehove ligt in het uiterste westen van het land. Hier zijn enorm veel mensen vanuit het hele land naartoe gevlucht. De distributie van de goederen is in handen van Stefanie de Wildt, van Kimon, een stichting die noodlijdende kinderen helpt. Zij is ook naar deze stad gevlucht. 

Omdat er inmiddels veel landelijke contacten en samenwerkingen zijn opgezet, wordt het Urker initiatief na woensdagmiddag vier uur voorlopig gestopt. Vanuit het bedrijfsleven wordt men nu van grote fabriekspartijen voorzien.

Op de site van Vebatrans zullen op korte termijn meer informatie en reisverslagen worden geplaatst om een indruk te geven van de omstandigheden in Oekraïne. De dank voor de getoonde hulp is enorm groot bij de getroffen bevolking.

Zaterdag 12 maart om 18.00 uur is er een rad van fortuin in de Willem Barentsz. De opbrengst hiervan zal worden gedoneerd aan Oekraïne. Voor vragen, of om de actie in de gaten te houden, volg @cafedewillem op Instagram.