n Hessel Snoek, net zichtbaar achter Klaas Romkes (19) schiet de 0-2 achter doelman Rodney Rosink.
n Hessel Snoek, net zichtbaar achter Klaas Romkes (19) schiet de 0-2 achter doelman Rodney Rosink. Foto:

Urk pakt drie punten bij HZVV

Voor HZVV werd het na twee nederlagen op rij tijd weer eens te winnen. Hetzelfde had Urk in gedachten om koploper te blijven. De equipe van Gert Jan Karsten had niet te klagen over geluk, hoewel het in de slotfase toch meer scoringskansen kreeg. Na een 0-2 voorsprong liet HZVV vlot de aansluitingstreffer aantekenen en kreeg Urk het nog knap lastig. De thuisclub steeg boven zichzelf uit en hanteerde soms de botte bijl.


Beide ploegen wilden en moesten aanvallen om punten te verzamelen. HZVV had de eerste mogelijkheid om het doel van Urk te doorboren. Het gehaaste spel, vooral gebaseerd op individuele acties, was meer een tegenstander dan een voordeel voor de ploeg uit Drenthe.

Urk antwoordde na de openingsact van HZVV met een vlijmscherpe actie die zonder resultaat bleef. De goede mogelijkheid voor de Hoogeveeners werd door Richard Strijker geneutraliseerd. HZVV kon maar moeilijk omgaan met het spel van Urk, de thuisclub greep naar fysieke middelen. Lucas Schraal moest het ontgelden, maar bleef gelukkig ongeschonden.

Na een vrije trap van William de Boer kon HZVV-goalie Rodney Rosink de bal niet onder controle krijgen. Lucas Schraal haalde zijn gram door de bal koppend het laatste zetje te geven. Verwarring en verwijten aan de kant van HZVV voerden de boventoon.


Lange halen

Nog meer aanvallen, nog eerder het doel van Urk vinden. De opdracht van trainer Rick Mulder was duidelijk. Vooral het middenveld van Urk moest soms grote afstanden afleggen om gaten te dichten. Waar dat niet lukte, kwam er veel druk op de defensie. Klaas Kramer werd ingebracht om de hoge voorzetten te neutraliseren.

HZVV zocht oplossingen in fysieke inbreng. Johannes Schrijver werd zonder dat de bal in de buurt was, tegen de grond gelopen, maar kon verder. Aan de rechterkant kon vervolgens Iede Nentjes opstomen. Zijn voorzet kwam voor de voeten van Hessel Snoek, die Rodney Rosink kansloos liet: 0-2.

Omgaan met druk

Wie dacht dat de ploeg uit Hoogeveen hiermee knock-out was kwam bedrogen uit. Drie minuten later werd de aansluitingstreffer in het Urker doel gedeponeerd. Meteen kwam er nog meer druk op het doel van Richard Strijker. En met druk omgaan is een van de zwaktes bij het Urker team; de rust verdwijnt daarmee uit het spel en er ontstaan soms vreemde, onbegrijpelijke situaties voor het doel. 


Pas tegen het einde van de wedstrijd kon Urk zich een paar keer ontworstelen aan de druk. Eerst was er een redding van Rodney Rosink en vervolgens was de paal een sta-in-de-weg voor Urk. Het laatste signaal van invaller-scheidsrechter Boringa kwam als een opluchting. Maar de drie punten gingen mee naar Urk en de koppositie bleef overeind.


Opstelling Urk: Richard Strijker, Iede Nentjes (90. Pieter Brands), Bennie Dunnink, Dick Hakvoort (64. Klaas Kramer), Riekelt Jan Brands, Johannes Schrijver, Riekelt Nentjes, Hessel Snoek, Lucas Schraal, Klaas Romkes, William de Boer (72. Jelle de Boer).

Scoreverloop: 33. Lucas Schraal 0-1, 70. Hessel Snoek 0-2, 73. Kelly Joao 1-2

Scheidsrechter: J.S. Boringa