Afbeelding
Foto:

Lijst 1


Cultuur 

Kunst bepaalt ons op de manier waarop wij als mensen het beeld zijn van God als creatieve Schepper. Het zorgt voor onderlinge dialoog, daarom stimuleren we samenwerking tussen cultuurclubs en ouderenorganisaties. Het aanbod kunst en cultuur toegankelijk maken, vooral voor jongeren. Urker koren zijn onze ambassadeurs: koorzang wordt lokaal erfgoed. We werken verder aan het lesprogramma over Urker historie, stimuleren evenementen in het dorp en op de haven en kijken naar mogelijkheden voor het uitvoeren van podiumkunsten. Urk is onderdeel van het heden: nieuwe kunst, cultuur en jonge kunstenaars stimuleren we. We sluiten aan bij het convenant Nedersaksische taal.

Verenigingsleven 

Buurtverenigingen hebben een belangrijke, verbindende rol. We betrekken ze bij keuzes die gemaakt moeten worden voor hun wijk en stimuleren hun waardevolle bijdrage. We kiezen voor een toegankelijke sportwereld waarin iedereen mee kan doen. We steunen de hengelsportverenging voor herinrichting van de Grote Singel en de ruitersporters voor goede ruiterpaden in het bos. In de Zeeheldenwijk bouwen we een multifunctionele sporthal die geschikt is voor meerdere sporten en/of verenigingen. We verbinden het sociale en gezondheidsdomein. SCAB is onmisbaar op het gebied van cultuur. Kortom: het Urker verenigingsleven is waardevol.


Stelling: Een fusie blijft onbespreekbaar. Urk is als zelfstandige gemeente het beste af.

Klopt. Samenwerken waar het nodig is, maar zelfstandig blijven.

Stelling: Buurtverenigingen moeten verantwoordelijk worden voor openbaar groen. 

Buurtverenigingen moeten een belangrijke rol spelen als het gaat om hun wijk. Initiatieven steunen, maar niet verplichten. En uiteindelijk moet de gemeente verantwoordelijk blijven: die kunnen we controleren.