Afbeelding
Foto:

Lijst 2


Cultuur

Mede op aandringen van CDA Urk is de Cultuurnota 2019-2022 opgesteld. Daarin staat dat Urk een veelzijdig en uitnodigend cultureel aanbod moet hebben voor inwoners en bezoekers van Urk. Die inzet blijft de komende jaren actueel. Wat ons betreft mag cultuur geen keurslijf worden en waardevolle tradities geen harnas. In de Zeeheldenwijk moeten ook straatnamen gegeven worden aan Urker vrouwen, die in goede en slechte tijden de gemeenschap gaande hebben gehouden. Het is van belang dat de positie van FlevoMeer Bibliotheek als basisvoorziening versterkt wordt. Zij draagt bij aan digitale zelfredzaamheid en aan het terugdringen van laaggeletterdheid en taalachterstand.

Verenigingsleven

Een bloeiend verenigingsleven is van vitaal belang voor de opbouw van onze samenleving; van buurtverenigingen tot koren en sportverenigingen. Algemeen wordt nu erkend dat bijvoorbeeld sport niet alleen goed is voor de gezondheid van kinderen, volwassenen en ouderen, maar ook voor de overdracht van normen en waarden zoals teamgeest, gezonde competitiedrang en discipline. Zoals een voetbaltrainer van SVU het omschreef: 'Bij de jeugdteams die ik coach hamer ik altijd op de drie (eigenlijk vier) C’s: communiceren, corrigeren en complimenteren.' De vierde C duidt op de naleving van christelijke waarden. De gemeente moet het verenigingsleven dan ook, waar mogelijk, ondersteunen.

Stelling: Een fusie blijft onbespreekbaar. Urk is als zelfstandige gemeente het beste af.

Urk en Noordoostpolder moeten zo goed mogelijk samenwerken op al die terreinen waar dat meerwaarde heeft. Maar de karakteristieke identiteiten zijn zo verschillend dat een fusie ondenkbaar is.

Stelling: Buurtverenigingen moeten verantwoordelijk worden voor openbaar groen.

De gemeente moet eindverantwoordelijk blijven voor openbaar groen, maar wel goed samenwerken met buurten die zelf de handen uit de mouwen willen steken voor een groene en gezonde leefomgeving.