Afbeelding
Foto:

Lijst 4


Cultuur

Samenleven betekent dat we de cultuur en identiteit van Urk hoog houden, elkaar helpen en naar elkaar omzien. Daarom pleit de SGP voor het uitdragen van de Bijbelse normen en waarden, het houden van de zondagsrust, evenals het in stand houden van de Urker bid- en dankdag. Onze Urker geschiedenis is wat ons bindt en moet levend gehouden worden. Concrete voorbeelden hiervan zijn het terugplaatsen van de voormalige ijzeren windmolen bij Het Top, opsporen van restanten van het oude Urk onder water en behoud van het Urker dialect, de koorcultuur, bottercultuur, het historische karakter van het Oude Dorp en de haven. Lezen, culturele en muzikale vorming zijn belangrijk voor de vorming van onze jongeren. Het bibliotheekwerk, muziekonderwijs en culturele activiteiten die passend zijn, moeten worden gesteund door het gemeentebestuur.


Verenigingsleven

Op Urk hebben we een actief en groot verenigingsleven dat onze gemeenschap verbindt en zorgt voor een goede gezindheid, gezondheid en leefstijl. Ondersteuning van en een nauwe samenwerking met het verenigingsleven en vrijwilligerswerk moeten de inzet van het gemeentebestuur zijn. Menselijke contacten en betekenisvolle activiteiten om eenzaamheid te voorkomen of te verkleinen, verdienen de steun van het gemeentebestuur. Een gezonde levensstijl, bewegen en verantwoorde ontspanning zijn gezond en belangrijk, of dit nu individueel of in clubverband geschiedt. Het gemeentebestuur bevordert daarom goede faciliteiten en accommodaties. Ook onze muzikale verenigingen moeten worden gesteund. Voor de Orcaruiters moeten er opnieuw ruiterpaden worden uitgezet. Het Zeekadettenkorps enthousiasmeert onze jeugd op een speelse wijze voor het werk in de visserij en maritieme sector en dat verdient steun. 

Stelling: Een fusie blijft onbespreekbaar. Urk is als zelfstandige gemeente het beste af.

Urk is uniek en daar moeten we zuinig op zijn. Een fusie is totaal niet aan de orde wat de SGP betreft, want Urk heeft in het verleden haar zelfstandigheid al vaak genoeg bewezen. Maar een goede buur is noodzakelijk om de groei van Urk te kunnen faciliteren. Bovendien kunnen we als Noordelijk Flevoland gezamenlijk ons veel steviger positioneren binnen Flevoland, Regio Zwolle en daarbuiten bijvoorbeeld als het gaat om de Lelylijn, verbreding van de N50 en uitbreiding van de ziekenhuiszorg in Lelystad en/of Emmeloord.

Stelling: Buurtverenigingen moeten verantwoordelijk worden voor openbaar groen.

Openbaar groen is in eerste instantie een gemeentelijke taak, maar buurtverenigingen die zelf hun buurt netjes willen houden, moeten daar alle ruimte voor krijgen. Met verschillende buurtverenigingen heeft de gemeente hier ook al afspraken over gemaakt en faciliteert de gemeente dit soort initiatieven van burgerparticipatie. De achterliggende raadsperiode is mede dankzij de inzet van de SGP een hoger kwaliteits- en onderhoudsniveau van het openbaar groen vastgesteld, zodat de openbare ruimte er weer netjes verzorgd bij komt te liggen.