Afbeelding
Foto:

Lijst 5


Cultuur

Meer aandacht voor onze cultuur. Er wordt al ontzettend veel gedaan en dat is prima om onze cultuur en geschiedenis duidelijk zichtbaar te houden. Maar nieuwe activiteiten en ideeën kunnen op onze steun rekenen. In de nieuwe Zeeheldenwijk een multifunctioneel centrum waar culturele activiteiten kunnen worden ontplooid. Ons lokale museum willen wij wel als de centrale spil in het hele cultuurverhaal houden. In navolging van rondje palenscherm dergelijke rondjes met infoborden door het oude dorp en op de havens. Daarnaast meer ruimte voor culturele activiteiten bieden. Maar het moet ook mogelijk zijn om een popconcert op de haven te organiseren of een evenement als Beer & Barbecue. Ook dit is onderdeel van cultuur.


Verenigingsleven

Dat groeit en bloeit op Urk. Dit draagt bij aan de leefbaarheid, ontspanning en saamhorigheid op het dorp. Gemeentebelangen steunt alle verenigingen en clubs. Zij zijn een onmisbare schakel in onze samenleving en verdienen het om vanuit de gemeente met alle egards behandeld te worden. Zoals Urk groeit bestaat de kans dat er op het gebied van bijvoorbeeld sport een nieuwe vereniging zich wil vestigen en ontplooien op ons dorp. Gemeentebelangen heet eenieder welkom en wil steun bieden voor iedereen die met een goed idee of plan komt.


Stelling: Een fusie blijft onbespreekbaar. Urk is als zelfstandige gemeente het beste af. 

Dit is geen optie. Ons dorp heeft haar eigen normen en waarden.


Stelling: Buurtverenigingen moeten verantwoordelijk worden voor openbaar groen. 

Ons inziens is en blijft dit de verantwoordelijkheid van de gemeente. Maar een samenwerking - wellicht met een wederprestatie - is zeker een optie.