Afbeelding
Foto:

Lijst 6


Cultuur

De Urker cultuur is uniek, deze koesteren wij en willen we doorgeven aan de volgende generaties. Urk groeit en dat is positief, maar de lokale eigenheid kan uit het oog worden verloren. Het kennen van de eigen geschiedenis is een wezenlijk onderdeel van het behouden van de Urker cultuur. Daarom willen wij meer aandacht geven aan de lokale Urker geschiedenis en cultuur op de Urker scholen. Hiermee willen we jongeren stimuleren om de geschiedenis van Urk te leren en te kennen. We moeten onze jeugd ervan bewust maken dat ze opgroeien in een uniek stukje Nederland dat zij moeten blijven koesteren. 

Verenigingsleven

Het Urker landschap aan stichtingen en verenigingen die zich inzetten voor cultuurbehoud en/of het uitdragen van onze historie, is gefragmenteerd. De gemeente moet een faciliterende rol gaan vervullen in het bundelen van de krachten van de vele stichtingen en verenigingen die zich in onze gemeente bezighouden met onze cultuur en geschiedenis. Voor de rest van het verenigingsleven: in de afgelopen raadsperiode hebben wij de opdracht aan het college gegeven om een overzicht te maken van alle stichtingen en verenigingen en de behoeftes die zij hebben in kaart te brengen (bijvoorbeeld qua aanwas vrijwilligers). 

Stelling: Een fusie blijft onbespreekbaar. Urk is als zelfstandige gemeente het beste af.

Urk is een unieke gemeente met een eeuwenlange geschiedenis waarin onze eigenheid altijd behouden is gebleven. Onze unieke eigen cultuur en het karakter blijven de boventoon voeren in onze gemeente en voor ons is een fusie met de gemeente Noordoostpolder daarom onbespreekbaar. Urk is het beste af met een eigen gemeentebestuur dat de belangen en de wensen van de Urker bevolking het beste weet te behartigen.

Stelling: Buurtverenigingen moeten verantwoordelijk worden voor openbaar groen.

Wat ons betreft is de gemeente hoofdverantwoordelijke voor het onderhoud van het openbaar groen. De afgelopen jaren heeft de gemeente daar echter veel op bezuinigd. Wij willen dat er weer meer budget beschikbaar komt voor het groenonderhoud zodat ons dorp weer een nette uitstraling krijgt. Als buurtverenigingen een rol willen spelen in het groenonderhoud staan wij daar zeker voor open; dan zouden we ook graag zien dat de buurtverenigingen hiervoor een vergoeding krijgen vanuit de gemeente.