De gordel

'Houd stand met de waarheid als gordel om uw heupen.' 

Efeziërs 6 : 14 


In de tijd van de Bijbel droegen mannen lange gewaden. Prachtig om te zien, onpraktisch als je hard moet lopen, zeker onpraktisch als je moet vechten. Een brede riem, een gordel, brengt uitkomst. Want daarmee kun je je kleed optrekken en omhoog houden. Tot de standaarduitrusting van een christen behoort de gordel der waarheid. Wat stelt dat voor? 


In Jesaja 11 lezen we een beschrijving van de komende Messias: 'Hij draagt gerechtigheid als een gordel om zijn lendenen en trouw als een gordel om zijn heupen.' Trouw is in het Hebreeuws hetzelfde woord als het woord voor waarheid. De Messias zal dus met waarheid omgord zijn. Jezus beaamt dat. Hij zegt ronduit: 'Ik ben de waarheid.' 


De gordel van de waarheid heeft alles te maken met Jezus Christus. Leven met die gordel om gaat veel verder dan dat Gods kinderen altijd de waarheid moeten spreken. Natuurlijk moet ook dat. Vooral ook omdat de bijnaam van de satan vader der leugen is. Toch kun je een oprecht en eerlijk mens zijn, maar nog niet omgord zijn met dé waarheid. Het is de waarheid die alles te maken heeft met Jezus Christus zelf. 


Je omgorden met Jezus Christus is daarom je hele leven, je hele bestaan door Hem laten bepalen. Zonder Hem kun je niet uit de voeten. Als we niet door een levende band met Christus, die de Waarheid is, waarachtig en oprecht zijn geworden, zullen we vast en zeker struikelen. 


Nog even dit: let nog eens op de tekst. Paulus schrijft: 'Houd stand.' Hij beschrijft geen situatie van een soldaat die in zijn prachtig gewaad door het forum van Rome loopt. Het gaat duidelijk over een gevecht. Het gaat over het moment dat de vijand aanvalt. 


De gordel is niet voor de sier. Er is geen tijd om er mee te flaneren. Je hebt hem elke dag nodig in de strijd. Snoer hem nog maar eens stevig vast. 


Gebed 

Here, bind Uw gordel om mijn heupen en leer mij in Uw Waarheid te wandelen. Amen.