Lijst 7


Cultuur

Zorgen voor een moderne, toegankelijke bibliotheek met bijbehorende maatschappelijke voorzieningen. Scholen moeten worden ondersteund bij natuur- en cultuureducatie. Scholen moeten daarbij ruimte krijgen voor een eigen invulling die bij de identiteit past. Lokale media moeten worden ondersteund, zodat zij inwoners onafhankelijk informatie kunnen geven. Ook moeten ze de maatschappelijke dialoog kunnen ondersteunen. De Urker taal levendig houden en initiatieven ontwikkelen, vooral onze jeugd erbij betrekken. De Urker klederdracht verder bewaren en kennis overdragen aan de volgende generaties. Een lesbrief ontwikkelen voor de basisscholen over de geschiedenis van Urk. Basisscholen stimuleren zowel het Nederlandse als het Urker volkslied aan te leren. Instellen van een prijs voor de Urker van het Jaar (degene die Urk buiten Urk het meest op de kaart heeft gezet). Een introductieboekje ontwikkelen voor nieuwe burgers met daarin de geschiedenis, gewoonten en tradities van Urk. Onderzoek naar het realiseren van een muziektent. Onderzoek naar mogelijkheden om het museum te vergroten.

Verenigingsleven

Krachtig Urk wil dat de gemeente ons verenigingsleven faciliteert. Ondersteunen van maatschappelijke initiatieven en bijvoorbeeld sportverenigingen door voldoende, goede en bijvoorbeeld duurzame sportvoorzieningen.

Stelling: Een fusie blijft onbespreekbaar. Urk is als zelfstandige gemeente het beste af.

Urk heeft een eigen identiteit en dat moet zo blijven. Krachtig Urk wil heel graag samenwerken met de buurgemeenten (bijvoorbeeld gezamenlijke inkoop, ICT).

Stelling: Buurtverenigingen moeten verantwoordelijk worden voor openbaar groen.

De gemeente Urk is verantwoordelijk voor openbaar groen. Als de gemeente Urk een zak geld geeft aan buurtverenigingen en buurtverenigingen zien het ook zitten, dan is het bij Krachtig Urk bespreekbaar.