Afbeelding
Foto:

Terugblik en vooruit dan maar weer


We rijden terug naar huis na een nacht hard werken. Met de volumebediening op mijn stuur laat ik Eiland Urk langzaam en deftig afsterven. De verkiezingen zijn achter de rug en samen met politiek beschouwer Louw wil ik terugkijken op zijn voorspellingen. ‘Knap van je, Louw’, start ik het gesprek. 

‘Watte?’ 

‘Je prognose! Je hadden maar ien foutjen’, breng ik in herinnering. 

‘Oh. Ja.’, zegt Louw.

Ik rem af voor een tractor. Het gevaarte blijft ons tot aan IJsselmuiden dwarszitten. We vinden het niet heel erg. Tenslotte moeten we alle partijen even langs. Thierry kwam, zag en ging met stille trom. ‘En terecht’, zei de plaatselijke lijsttrekker Joas, ‘Ik mocht hem toch niet. Hij heeft een hekel aan Urk!’ Geen Forum op Urk. 

De PVV kromp ook. Geen tweede zetel voor Wilders. Het CDA verloor een zetel. Als grootste oppositiepartij lukte het ze niet om een deuk in het imago van de coalitie te slaan.

‘Ze adden nooit een vreemde, liesttrekker moeten maken’, analyseert Louw, ‘Urrekers binnen doar toch een bietjen uufterig vor’. 

Nou die mogen ze meenemen voor over vier jaar.

Hart voor Urk verloor een zetel, ChristenUnie twee. De Staatkundig Gereformeerden zegevierden. 

‘Wie moet er dan zodrekt mit wie, Louw?’, loop ik vooruit op de coalitiebesprekingen. 

‘De SGP mag beginnen’, stelt Louw, ’In dan likt et m’n tot ze samen moeten mit de ienige partij die ok niet verleuren et’. 

‘Anja?’, zeg ik verrukt. 

‘Juust’, zegt Louw. 

‘Dan eawen ze nog niet genoeg zetels, toch Louw?’, weet ik ook iets van politiek. 

‘Nee’, zegt Louw, ‘Dan moeten ze er in ieder geval nog twie bij’.

In mijn hoofd reken ik alle mogelijkheden na. Met Hart voor Urk zijn ze er. Met de ChristenUnie ook. Maar zelfs met de PVV en Krachtig Urk komen ze aan voldoende zetels. We rijden inmiddels ter hoogte van het industrieterrein. Links en rechts liggen de uitdagingen voor het nieuwe college. Toch Louw even polsen. 

‘Mit de PVV en KU samen kan ok’, opper ik. 

Louw lacht. ‘Nee, Willem, dat kan niet!’ Maar ik heb goed gerekend en volgens mijn berekeningen kan het wel. 

‘Woaromme dan niet?’, wil ik dus weten. 

‘Wel’, zegt Louw, ‘Bij de KU kunen ze erluiers eagen naam niet iensen skreeven’. 

Dat begrijp ik niet en dus wil ik het weten. ‘Rij maar effen roend de rotonde', zegt Louw. ‘Kiek', wijst hij. En inderdaad. Hoe is het mogelijk? Op de verkiezingsposter van KU staat: ‘Stem Krachting Urk'.

Welkom in de Urker gemeenteraad. D'r zal wel nooit iets veranderen.

watwietwillem@outlook.com