Man ‘verzwijgt' vermogen: OM eist werkstraf

Een 39-jarige plaatsgenoot moet van de officier van justitie 50 uur werkstraf krijgen. De man zou een schuldhulporganisatie op Urk hebben opgelicht. Die hielp hem om een schuld van bijna 25.000 euro op te lossen met zijn schuldeisers. Maar hij hield volgens de officier van justitie achter dat hij nog een bankrekening had met een paar duizend euro.


Dat zou zijn gebeurd tussen oktober 2018 en eind oktober 2020. Van zijn ‘verzwegen’ geld deed de Urker volgens de officier allerlei uitgaven, terwijl hij volgens de schuldhulporganisatie moest rondkomen van 100 euro leefgeld en 49,55 euro aan reiskosten iedere week. De rest van zijn inkomen werd gereserveerd voor de schuldeisers, waar een schikking mee zou zijn getroffen.


'Opgejaagd wild'

Volgens de verdachte klopt er niets van dat verhaal, zo bleek vrijdag in de Lelystadse rechtbank. Hij stapte naar eigen zeggen naar de gemeente, toen zijn schulden zo hoog opliepen dat hij dagelijks een deurwaarder op de stoep had staan. ,,Ik wilde rust. Voelde me opgejaagd wild."

De gemeente verwees hem naar een schuldhulporganisatie op Urk. ,,Daar heb ik in 2016 gelijk aangegeven dat ik vier bankrekeningen had en een paar duizend euro op één ervan. En dat ik wilde schikken en niet in de schuldsanering wilde voor drie jaar."



'U probeerde van twee walletjes te eten'



Volgens de verdachte werd hem daar geadviseerd zijn geld bij zich te houden. ,,Ik ben eerlijk geweest en was echt bereidwillig, maar volgens hen hoefde het niet. Ze zouden het gaan regelen." Dat gebeurde echter niet, vertelde hij ter zitting. ,,Ik ging ervan uit dat er geen regeling was getroffen, want de deurwaarders bleven komen."

Pas eind 2018 werd de man toch op weg geholpen door de stichting. ,,Toen er een andere persoon op mijn zaak werd gezet, ging het de goede kant op. Tot die tijd hebben zij eigenlijk niks voor me gedaan."

De officier van justitie vindt toch dat de verdachte fout is geweest. Zij gelooft de hulpverlener die zegt dat de man bij aanvang van het hulptraject zijn vermogen heeft verzwegen. Bovendien ondertekende hij een formulier waarin hij beloofde eerlijk te zijn over zijn financiën. Nu hij zich daar blijkbaar niet aan hield, maakte hij zich schuldig aan fraude.

,,De stichting heeft voor hem geregeld dat meer dan 24.000 euro aan schuld werd kwijtgescholden. Dat lijkt me een goede deal, dus ze hebben wel degelijk iets voor u gedaan." De officier stelt dat de Urker vals heeft gespeeld. ,,U probeerde van twee walletjes te eten."


Vrachtwagen contant betaald

Dat hij geld had kwam aan het licht toen hij in juni 2018 een vrachtwagen contant betaalde met briefjes van 50 euro. De officier wilde die koop meenemen als bewijs, maar na het pleidooi van advocaat Ferre Dijkers, kwam ze daar toch op terug.


Hij bepleitte namelijk dat de Urker pas in oktober 2018 een aantoonbaar concrete regeling had met de stichting. Wat er in de periode daarvoor is gebeurd, telt wat hem betreft niet mee in deze zaak.


Ook boete geëist

De officier was het daarmee eens en paste haar oorspronkelijke verdenking en strafeis ter zitting nog aan. Aanvankelijk eiste ze een werkstraf van 100 uur tegen de man en 5.000 euro voorwaardelijke boete.


Wat de advocaat betreft moet de Urker worden vrijgesproken, omdat hij van begin af aan eerlijk is geweest. Volgens hem heeft de Urker schuldhulpstichting geblunderd en daar mag zijn cliënt niet op worden afgerekend.

Uitspraak over twee weken.