Het schoeisel

'De inzet voor het evangelie van de vrede als sandalen aan uw voeten.' 

EfeziĆ«rs 6 : 15 


Oorlog speelt zich weinig af in vlakke velden. Juist op oneffen of onoverzichtelijk terrein wordt het hardst gevochten. Daar kun je de vijand verrassen of overvallen. Daar kun je bij een gevecht van man tegen man uitglijden en vallen. Hoe belangrijk zijn juist dan je sandalen. 


Je sandalen zijn ook een heel belangrijk onderdeel van de geestelijke wapenrusting. Met het evangelie van de vrede als sandalen sta je in de strijd stevig op je benen. Alleen dat evangelie doet je vast staan. Het evangelie wordt hier het evangelie van de vrede genoemd. Vrede is de harmonie, de volmaaktheid, is alles wat God ons aanreikt en wat tot stand komt dankzij het werk van de Here Jezus Christus. 


Die sandalen geeft God ons. Daar mogen we in staan. Daar kunnen we ook in lopen. Willen wij staande blijven, willen wij werkelijk in staat zijn het evangelie van de vrede uit te dragen, dan moeten wij daarin staan. Elke beslissing, elke handeling, elke daad zal gedaan moeten worden vanuit die basis. Leef je uit een andere bron, sta je op een ander fundament, dan glijd je onherroepelijk uit. Je zult gewond raken, uitglijden, verliezen! 


God vraagt veel: wij moeten strijden, wij moeten klaar staan, bereid zijn om te getuigen. Maar alles wat Hij vraagt, reikt Hij eerst aan. Hij vraagt: getuig, vertel, geef het evangelie door. Maar Hij geeft daarbij: de inzet voor het evangelie van de vrede. 


Gebed 

Here God, de strijd tegen de satan is voor ons nooit mogelijk als U ons niet vast doet staan. Help ons de strijd nooit aan te gaan zonder die sandalen; Uw heerlijk evangelie. Amen.