n Grietje Vlot vecht een verbeten duel uit met haar directe tegenstander (foto: Jannie Snoek). Foto:

Winst vrouwen SV Urk

Afgelopen zaterdag was weer een spannende dag voor het eerste vrouwenteam van Urk. De nummer twee, titelkandidaat DESZ, kwam op bezoek op Sportpark De Vormt. Beide teams streden tot het uiterste om de drie punten binnen te halen. Het harde werken van Urk werd beloond met een 4-1 overwinning. Urk staat met een wedstrijd meer gespeeld, nu zeven punten los van de nummer twee.

In de twee voorafgaande weken werd de ploeg klaargestoomd door trainers Jan Jelies en Arie Hoekstra. Toch waren er de nodige zenuwen bij de dames, die maar al te goed beseften hoe belangrijk deze wedstrijd was.
Met een analyse van de uitwedstrijd tegen Desz, die eindigde in een gelijkspel, kwamen de trainers met een strijdplan: vanuit een gedegen organisatie spelen, met de drang naar voren. Alle duels op het middenveld moesten worden gewonnen. De vrouwen uit Zwartsluis mochten zo min mogelijk op de helft van Urk komen te voetballen.

Gedreven

De eerste helft begon moeizaam voor Urk, maar de ploeg was wel gedreven. DESZ had de overhand en kwam een paar keer in de buurt van het Urker doel, zonder echte kansen te creëren. Urk had moeite om van de eigen helft af te komen, mede door de vervelende tegenwind. Die wind speelde ook een grote rol bij de 0-1. Keeper Hannah van Roekel schatte de snelheid van een lange bal van achteruit verkeerd in, waardoor die over haar heen stuitte en tot schrik van iedereen in het doel belandde. Lang duurde de vreugde van DESZ niet, want binnen een minuut stond het alweer gelijk. Keysha Legito stuurde met een bekeken pass spits Dianne de Vries weg. Die lepelde vervolgens de bal prachtig over de uitgekomen keeper van de bezoekers heen. De spelers van Jan Jelies schreeuwden het uit van geluk, het geloof in een goede afloop was in één klap weer helemaal terug en dat was meteen te zien in het vervolg van de wedstrijd. Urk gooide alle schroom van zich af en ging meer vrijuit voetballen.

Snelheid

Het strijdplan in de tweede helft bleef hetzelfde. Met de wind in de rug moesten nu wel de doelpunten vallen. Er kwam meer snelheid in het spel van Urk en er waren mooie combinaties te zien. De 2-1 viel al snel, toen Marissa Baarssen Tirsa Bolks vond, die alleen richting de keeper ging en netjes afrondde. Niet veel later kwam Anna Hoefnagel op vanuit haar verdedigende positie. Behendig baande ze zich een weg door de verdediging van DESZ en gaf daarna voor op Marissa Baarssen, die moeiteloos binnentikte. De gasten bleven vechten voor een beter resultaat, maar Urk stond goed te verdedigen en zag ook hoe keeper Van Roekel zich knap hersteld had van haar fout in de eerste helft. Pas bij de 4-1, opnieuw van Tirsa Bolks, was de ploeg zeker van de overwinning.

Zaterdag 4 april speelt Urk tegen Flevo Boys. Het eerste treffen tussen de teams eindigde in een gelijkspel.