Afbeelding
Foto:

Joas helemaal klaar met Thierry

Een turbulente campagneperiode eindigde voor FvD-lijsttrekker Joas van der Reest woensdag met een knal. Inmiddels heeft hij de scherven opgeveegd en de balans opgemaakt. Hij besloot schoon schip te maken: ,,Ik heb drie maanden op mijn tenen gelopen."


Toen woensdag duidelijk werd dat hij niet in de raad kwam, gaf hij een boos en beledigend interview aan Omroep Flevoland. De dag erop volgden excuses: ,,Ik wil dat nogmaals herhalen. Het spijt me enorm wat ik die avond heb gezegd. Dat kon echt niet. Ik meende het ook niet."

Zaterdag volgde in de uitzending van Visser & De Vries op Urk FM opnieuw een opmerkelijk gesprek. Van der Reest reflecteerde op zijn eigen rol en nam in niet mis te verstane bewoordingen afstand van FvD-leider Thierry Baudet: ,,Hij is echt een onhandelbaar persoon. Zijn manier van doen is afgrijselijk, de toon, de manier."

Het gedachtegoed trok Van der Reest naar FvD, maar hij zegt nu dat Baudets gedrag hem al snel irriteerde: ,,Tijdens het laatste event op Urk, op de zaterdag voor de verkiezingen, wist ik helemaal zeker dat het klaar was voor mij. Eerst liep hij als een enorme narcist over Urk. Daarna kwam een heel verhaal over eigen scholen, een eigen munt. Ik hoop dat hij gestopt wordt. De man kan niet luisteren, is alleen maar met zichzelf bezig en met twitteren en het verkopen van zijn boeken. Hij is een complete wappie, die echt gelooft dat 9-11 met drones is gedaan."


Van der Reest zag vorig jaar een mooie kans om politiek actief te worden. De lokale verkiezingen konden een goed betaalde bijbaan opleveren: ,,Ik twijfelde nog even over BV NL, de partij van Wybren van Haga. Maar het werd FvD, want het was wel duidelijk dat die partij het momentum had. Door COVID en de goede lokale uitslag bij de Tweede Kamerverkiezingen, leek het goed mogelijk om in de raad te komen. Maar die kansen heeft Baudet zelf helemaal afgebrand."

Tijdens de campagne besloot de Urker lijsttrekker zijn eigen plan te trekken: ,,Als ik een zetel zou halen, wilde ik me afsplitsen. Het is waar: ik heb mensen op die manier een beetje voor de gek gehouden. Het was zetelroof geweest als ik zo in de raad was gekomen. Ik zag kansen om zo een eigen lokale partij op te richten."

,,Met de andere mensen van de lokale lijst heb ik nog geen contact gehad. Ik snap ook dat ze zich bedonderd voelen door mij. En eerlijk: ik heb drie maanden op mijn tenen gelopen. Ik kon het uiteindelijk niet dragen."

Afbeelding