n Maarten Dirk Woord gooit tijdens de afsluitende solo (foto: Gerwin Vlot).
n Maarten Dirk Woord gooit tijdens de afsluitende solo (foto: Gerwin Vlot). Foto:

Darters Twenty Six boeken broodnodige winst

De belangen waren groot voorafgaand aan de SuperLeague wedstrijd van Twenty Six tegen Fanatics Weert. De darters uit het zuiden van het land stonden net onder de Urkers, waardoor er sprake was van een 'vierpunten wedstrijd'. Wil Twenty Six het degradatiespook achter zich houden, dan moest er gewonnen worden.


Captain Dirk Schenk wees het team aan en sprak zijn vertrouwen uit in de jongens die het zaterdagmiddag moesten doen tegen Fanatics Weert. Pieter Baarssen, Henk Snijder, Danny Mazereeuw en Johann Brouwer moesten het Urker publiek laten zien wat ze waard zijn in een moeilijke fase van de competitie. Houden de Urker darters zicht op lijfsbehoud of moet voor het ergste worden gevreesd. 


Inhaalslag

De Round Robin ronde begon het team van Schenk zenuwachtig. Men keek snel tegen een 1-2 en 2-3 achterstand aan. Gelukkig was iedereen op tijd wakker, waardoor de inhaalslag uiteindelijk ook voor winst in deze ronde zorgde: 9-4. Vanuit een 1-0 voorsprong kon met vertrouwen gekeken worden naar de single partijen. Bij Weert speelt David Venken die een ongekend niveau tentoonspreidde tegen Pieter Baarssen. Venken liet onder andere twee dertiendarters en 180's zien waardoor Baarssen tot toeschouwer werd gedegradeerd. De laatste twee legs waren echter van Baarssen zeer sterk, maar hij was niet opgewassen tegen een ontketende Venken. Danny Mazereeuw moest vervolgens aantreden tegen Collin Philippi. De darter uit Weert kwam goed uit de startblokken en noteerde gelijk twee 100+ finishes. Mazereeuw deed hierna iets terug en kwam met sterk spel op een 2-3 voorsprong. Met een sterke leg waarin Danny 180 en een 91 finish gooide leek er geen vuiltje meer in de lucht. Toch was Collin niet van plan op te geven. Het kwam op de laatste leg aan en hierin gooiden beide spelers zeer sterk. Helaas was het Philippi die aan het langste eind trok en de stand hiermee op 1-2 voor Weert zette. Urk beschikt over een aantal zwaargewichten in de dartsport. Dat bleek wel toen Henk Snijder het toneel betrad. Tegenstander Wacanno werd vakkundig aan de kant gezet en Snijder liet zien dat er niets te halen was. Vanaf dat moment begon het echt te lopen voor de darters uit Urk. Johann Brouwer zette een knappe 4-0 op het scorebord tegen Davy Cardinaal.


Sleutelmoment

Met een 3-2 voorsprong ging Twenty Six de koppelronde in. Snijder en Baarssen waren gelijk bij de les en pakten de eerste pot met 3-1. Hierna was het de beurt aan Mazereeuw en Brouwer. Met name tegenstander Venken was weer op dreef en hierdoor ging de pot met 0-3 verloren. Op een stand van 4-3 voor Urk was alles nog mogelijk. Het sleutelmoment van de wedstrijd kwam in de volgende koppelpartij. Snijder en Baarssen braken het koppel Venken en Wacanno. Op 2-2 mocht Peter Baarssen aanleggen voor de beslissende dubbel. Pieter bezweek niet onder de druk. Het publiek ging helemaal los toen de pijl binnenviel en Urk op een belangrijke 5-3 voorsprong kwam, waardoor een punt veilig gesteld was. Maar Twenty Six wilde en moest meer bereiken. Hierdoor was de laatste koppelpartij ook cruciaal. Brouwer en invaller Maarten Dirk Woord moesten deze klus klaren. Met name Brouwer was uitzinnig van blijdschap toen zijn pijl zorgde voor de driepunter. Ook de solo-wedstrijd werd nog gewonnen. Maarten Dirk gaf zijn tegenstander geen schijn van kans, waardoor er uiteindelijk een 7-3 eindstand op het scorebord stond.

De broodnodige drie punten bleven op Urk en door de winst is de achterstand op een veilige plek, nu bezet door Leiden, nog maar één punt. Zaterdag staat de uitwedstrijd tegen de nummer laatst, deDartshop uit Eindhoven, op het programma. Een wedstrijd die gewonnen moet worden in de strijd om lijfsbehoud.