Afbeelding
Foto: Het Urkerland

‘Rossini’ stroomt vol met vluchtelingen

Algemeen

Hotelboot Rossini krijgt er dagelijks nieuwe bewoners bij. Vrijdagavond arriveerde een eerste bus met 64 vluchtelingen uit Oekraïne. In de dagen erna groeide het bewonersaantal hard richting de maximale capaciteit van tweehonderd.

Vluchtelingen worden vanuit een centrale opvang in Nederland doorverwezen naar onder andere Urk. ,,Op basis van welke criteria dat gebeurt, is niet altijd duidelijk”, zegt woordvoerder Nico Schipper van de gemeente. ,,Wel is bijvoorbeeld duidelijk dat mensen met huisdieren hier beter niet naartoe kunnen, dat is op zo’n schip niet handig. Daarnaast is deze locatie vanwege de hutgrootte niet geschikt voor grote gezinnen”

Caritas Urk verzorgt de coördinatie aan boord, waar de vaste bemanning van de Rossini onder andere zorgdraagt voor de maaltijden, die in een centrale locatie genuttigd kunnen worden. Schipper: ,,De gemeente heeft intussen bijvoorbeeld contacten gelegd met huisartsen, tandartsen en een verloskundige.”

Spreekuur huisarts

Afgelopen weekend werd voor het eerst spreekuur gehouden door een huisarts. Daarvan werd behoorlijk gebruikgemaakt, zegt Schipper. ,,Het is ook echt duidelijk geworden dat het mensen zijn die door hun vlucht nu een rugzakje met zich meedragen. Ze hebben vaak vreselijke dingen meegemaakt.”

De hulp en de inzet van vrijwilligers staat volgens Schipper nu goed op de rit. Zaterdagochtend bleek dat er toch een tekort was aan kleding, maar na een oproep was dat probleem enkele uren later alweer opgelost.