n Enkele trainers die meededen aan de challenge.
n Enkele trainers die meededen aan de challenge. Foto:

CrossFit sport voor goede doel

Wat begon als een wild idee op een koude novemberavond, liep uit op een mooi geslaagd evenement in een zonnig weekend in maart. Samen met een hele groep vrijwilligers, sponsoren, enthousiaste bezoekers en een zestal gekke trainers, heeft Crossfit Urk het voor elkaar gekregen om 22.000 euro op te halen voor de Mangoboom.


Het idee om weer iets te gaan organiseren voor het goede doel ontstond eind 2021, maar corona gooide in eerste instantie roet in het eten. Het plan werd even geparkeerd, maar toen duidelijk werd dat alle beperkingen vanwege de pandemie langzamerhand zouden verdwijnen, werd het plan weer voorzichtig afgestoft. Al snel werd duidelijk dat er een evenement zou worden georganiseerd voor de Mangoboom: een kleine organisatie die zich inzet voor een weeshuis in Burkina Faso. Het idee van de trainers was om 24 uur te gaan sporten, een fantastische uitdaging voor dit evenement. Plannen werden gesmeed, bedrijven benaderd voor een bijdrage en de 24-uurs challenge werd samengesteld. 


Vrijdag om 18.00 uur was het eindelijk zover. Er werd afgetrapt met een kleine presentatie van de Mangoboom, zodat iedereen kon zien waar de opbrengst van het evenement uiteindelijk naartoe zou gaan. In de 24 uren die volgden, was er van alles te doen rondom het pand van CrossFit Urk. Leden konden zich via een speciaal abonnement inschrijven om een uur mee te sporten met de trainers. Opvallend was dat de uren in de nacht het snelst volzaten. Ondertussen werden de trainers door talloze vrijwilligers verzorgd met eten en drinken. 

De organisatie was erin geslaagd om naast de sportieve uitdaging, van alles te organiseren voor de toeschouwers. Vrijdagavond werden er heerlijke gerechten verkocht vanuit een foodtruck en er was een dj die de sporters muzikaal ondersteunde. Op zaterdag werd er kibbeling en zalm verkocht, waren er springkussens en de toverkwast voor de kinderen, werden er lootjes verkocht en was er een heerlijke barbecue.


Om half zes zaterdagmiddag kon er geteld worden en de cheque uitgeschreven. Er was een prachtig bedrag opgehaald van 17.000 euro. Bij de uitreiking aan de vertegenwoordiger van de Mangoboom werd dit bedrag doorgestreept en kwam er van een anonieme sponsor nog eens 5.000 euro bovenop. Een magnifiek bedrag waarvan zeker is dat het in dankbaarheid en liefde goed besteed gaat worden in Burkina Faso. Iedereen die op wat voor manier dan ook heeft meegeholpen aan het slagen van dit evenement, wil de organisatie heel hartelijk bedanken.

n Jan Pieter Baarssen (l) kan rond het middaguur al een gedeelte van de opbrengst overhandigen aan Herko Wisse (r) van de Mangoboom.