Het schild

'En draag bovenal het geloof als schild waarmee u alle brandende pijlen van hem die het kwaad zelf is kunt doven.' 

Efeziërs 6 : 16 


Een schild was een onmisbaar onderdeel van de uitrusting van een soldaat. Paulus gebruikt het hanteren van het schild als beeld voor het geloven. Een soldaat die zich achter dat schild verschuilt, is net als iemand die in de strijd van het leven zijn vertrouwen op God en zijn Woord stelt. 


Zonder zo'n schild liep je groot gevaar. De vijand schoot namelijk met vurige pijlen. De listen van de duivel kun je vurige pijlen noemen. Eén van de pijlen die hij vaak gebruikt, is de leugen. Hij is de vader van de leugen. Hij liegt altijd. Hij zal proberen te tornen aan Gods Woord. Hij maakt ons wijs dat God zich niet altijd met ons kan bemoeien. Hij probeert ons moedeloos te maken. 

Reken maar dat de satan weet wat hij doet. Bij de één zaait hij twijfel. Een ander wekt hij tot wanhoop. De volgende raakt hij met hoogmoed. Op weer een ander schiet hij een pijl van oppervlakkigheid af. Weer een ander zal hij trachten te raken met onreinheid of verleiding. Zijn arsenaal is groot. 


In zo'n situatie is het geloof een schild waarmee Gods kinderen zijn brandende pijlen kunnen afweren. En dat gebeurt als zij zich vastgrijpen aan Gods beloften. Gods Woord is als een schild dat hen dekt. 


Laten we ons oefenen in het gelovig vasthouden aan wat God zegt en wat Christus volbracht.


Gebed 

Here, tijdens dit lezen schoot mij een lied te binnen: 'k Stel mijn vertrouwen op de Heer, mijn God'. Dat wil ik graag doen. Wilt U mij helpen? Amen.