n Schotpoging van Diddie Kramer namens Orca's.

Dames Schol/Orca's gaan onderuit in topper

Een prachtig affiche zaterdagavond in sporthal De Vlechttuinen, waar de dames van Schol/Orca's moesten aantreden tegen de nummer twee van de ranglijst Cangeroes uit Utrecht. Na een spannende wedstrijd toonden de Utrechtse dames zich net wat slimmer en wisten met 49-55 de topper in hun voordeel te beslissen.

Orca's begon niet goed aan de wedstrijd, een euvel dat de ploeg wel vaker parten speelt. De ervaren speelsters van Cangeroes profiteerden optimaal en namen een voorsprong van 8-19 aan het eind van het eerste kwart. De Urker dames ogen gehaast en missen te veel schoten en lay-ups. Ook verdedigend is de communicatie niet optimaal, wat ervoor zorgt dat Cangeroes veel punten kan maken van buiten de bucket.

Het tweede kwart moet Orca's in de achtervolging. De verdediging staat beter en de onderlinge communicatie zorgt er mede voor dat de tegenstander in dit kwart slechts acht punten weet te maken. Ook aanvallend komen de Urker dames beter in de wedstrijd en lijkt de strijd wat te ontbranden. Er worden veel fysieke duels uitgevochten die steeds vaker worden gewonnen. Bij het rustsignaal is de achterstand teruggebracht tot 22-27.

Tijdens de rust hameren coaches Jenny van Slooten-de Boer en Janita de Boer vooral op het verdedigen van de vier scorende speelsters van Cangeroes. Zij mogen geen ruimte meer krijgen en in de aanval moeten de Urkers meer de rust bewaren en de opties die zich aandienen beter benutten. Orca's begint sterk aan het derde kwart, maar krijgt dan te maken met de routine aan de kant van de tegenstander, die lang genoeg blijft wachten op de juiste optie en die iedere centimeter vrije ruimte benut om te scoren. Aan het eind van het derde kwart is er een puntje van de achterstand afgesnoept (36-40) en zal het laatste kwart de beslissing moeten brengen.

Spanning in laatste kwart

Tijdens het laatste kwart lijkt Orca's de wedstrijd toch naar zich toe te trekken. Een driepunter van Erica Romkes brengt de stand op 47-46 met nog drie minuten te spelen. Cangeroes laat zich echter niet van de wijs brengen zoals Uitsmijters dat een aantal weken geleden wel overkwam. De ervaring bij de ploeg uit Utrecht zorgt ervoor dat de ploeg rustig blijft en op de juiste momenten weet te scoren, iets wat Orca's in de laatste minuten verzuimt. Eindstand 49-55.

Scores:

Erica Romkes: 16 punten

Marlies Hoorn-Verhoeff: 15 punten

Aanstaande vrijdag staat de wedstrijd in Amsterdam tegen U.S. op het programma, de huidige nummer zes van de ranglijst. Hopelijk mag dan ook Lea Romkes eindelijk meespelen.