Afbeelding
Foto:

Inburgeren


In de haven ligt een drijvende stad. Een dorp in een dorp. Inwoneraantal: tweehonderd. Het zijn buitenlanders. Helemaal uit de Oekraïne. Helemaal naar Urk. Dat moet een cultuurshock van jewelste zijn. Beroepsmatig ben ik er al drie keer langsgereden. En dan denk ik: ‘Ergens zou ik toch iets voor hen moeten kunnen betekenen?’ Ik heb het er met Jannie over. En zij weet wel wat. ‘Willem, je zouen een inburgeringscursus vor ze kuunen skreeven’. Dat is een goeie!

Beste Oekraïense gasten, jullie zijn terechtgekomen op Urk. Van alle plekken op de wereld is dat wel de meest bijzondere. Zelfs Floortje is hier nog niet geweest. Om te genieten van al het goede wat ons dorp biedt, is het nodig om een beetje in te burgeren. Zo vinden we het prachtig als jullie een beetje onze taal spreken. Begin maar eens met groeten. ‘Euh’, is een makkelijke inkomer. Wanneer dat lukt, zou je een keer ‘Gemurregen’, kunnen proberen. Dat mag gewoon tot ’s avonds een uur of acht, daarna zeg je ‘Genacht’.

Op een steenworp afstand van de boot, hebben we een multiculturele supermarkt. De Boni. Polen, Bulgaren, en nu dus ook Oekraïners, iedereen is welkom. In de Torenstraat bevindt zich aan de rechterhand snackbar de Kombuis. Daar kunnen ze Deruny voor je bakken, door de aardappelpulp voor de Raspatat als oliebollen in de frituur te gooien. Maar als je echt even moeite wilt doen, loop je door tot onderaan de Slikhoogte. Daar zitten de Meuntjes. Vraag daar maar eens om ‘een lekker balletjen gak’. Ongenaakbaar lekker! 

Ergens tussen beide snackbars passeerde je de Bethelkerk. Wanneer je daar op zondag binnenloopt, kun je geen kwaad meer doen op Urk. Broeders en zusters ontfermen zich dan over je met alles waar je vanaf dat moment behoefte aan hebt. Van vis eten op zaterdag, tot en met huisvesting en auto met privéchauffeur.

Urk is een veilige plek. Op zaterdag komt er een kolonne auto’s langs. In de auto’s, mannen, vrouwen en kinderen. Niks aan de hand, dat gaat altijd al zo. Op zondag komt dezelfde stoet nogmaals langs, maar dan ‘lopes’. Ook niks aan de hand! De geluiden doen soms anders geloven, maar dat zijn onze jongeren. Die knallen het hele jaar door. Met een paar weken is het Koningsdag, dan kunt u het beste een nachtje Van der Valk doen in een naburig polderdorp. De ME speelt dan klein-Kiev met onze jongeren op de rotonde. Afijn, we kunnen ook niet meer doen, dan ons best. Hartelijk welkom allemaal!


‘Jannie? Wat dink je? Kan et zo een bietjen?’, vraag ik de Vrouwe.

‘Mmm, et mieste stot erin, dink ik. Lotten we bidden tot ze vor Koningsdag veilig wier omme kuunen’. 

In zo is het!

watwietwillem@outlook.com