Cris (16) getuige van liquidatie in Zwolle

De 16-jarige Cris Tol heeft woensdagavond van dichtbij meegemaakt hoe twee mannen doodgeschoten werden in een McDonald's-vestiging in Zwolle.


Iets na zessen zat Cris, een zoon van Klaas en Jolanda Tol, met twee klasgenoten van Landstede te eten in het restaurant. ,,Plotseling hoorde ik een knal. Ik draaide me om en zag dat een man naar een tafeltje in de hoek was gelopen en aan het schieten was op de twee mannen die daar zaten. Ik verstijfde helemaal en zag hoe hij zes tot acht keer schoot. Eerst op de man die het verst van hem af zat, toen op de man die dichterbij zat. Daarna draaide de schutter zich naar ons om en ben ik meteen naar buiten gerend."

Volgens andere media ging het om een liquidatie van twee uit Zwolle afkomstige broers van 57 en 62 jaar oud. De schutter was een 32-jarige man die zich later zelf meldde bij de politie. Over de reden van de dubbele moord doen allerlei verhalen de rondte, die door de politie onderzocht worden.

Op het moment van de liquidatie zat de McDonald's bijna helemaal vol; onder de aanwezigen waren ook veel kinderen. Voor zover bekend is Cris de enige Urker die erbij was.

Cris werd later die avond nog als getuige gehoord door de politie. Zijn schooltas en laptop die hij binnen had laten liggen, kon hij vrijdag pas ophalen in een hotel in Zwolle. Daar sprak hij ook kort met iemand van Slachtofferhulp: ,,Ik heb sinds woensdag wel goed geslapen, maar als ik wakker word, ben ik heel moe. Het speelt ook de hele tijd door mijn gedachten. De beelden van de twee mannen die doodgeschoten werden krijg ik maar niet uit mijn hoofd. Tegelijk ben ik dankbaar dat mij niets is overkomen."