De helm

'Draagt als helm de verlossing.'

Efeze 6 : 17 


Wat kan er allemaal in ons hoofd omgaan! Er zijn mensen die niet veel praten, maar des te meer denken. Je vraagt je dan af: 'Wat gaat er allemaal in dat hoofd om?' Je kunt soms van je eigen gedachten schrikken: 'Hoe heb ik dat kunnen denken?' Onze gedachten zijn ook een zwakke plek die beschermd moet worden. De satan zal ons in de geestelijke strijd overal proberen te treffen. 

Gelukkig is daar ook in de wapenrusting van God in voorzien: een machtig beschermmiddel is 'de helm van de verlossing'. Een helm beschermt je hoofd. Onze gedachten hebben bescherming nodig. Ja, nog meer. Want al zou er geen gevaar van buiten af meer naar binnen kunnen dringen, dan zit het kwaad al binnen. Ons denken is door de zondeval aangetast. Ons denken moet niet alleen beschermd, maar ook veranderd worden! 

Dat kan door de helm van de verlossing. De verlossing is wat God door het werk van Zijn Zoon voor deze wereld gedaan heeft, maar ook het werk dat Hij nu doet en in de toekomst gaat doen. Alles wordt immers nieuw. 


De helm van de verlossing opzetten houdt in: ons denken laten bepalen en laten beschermen door Gods verlossingsdaden, door Zijn heil. Je gedachten vullen met het feit dat God leeft, dat Hij regeert, dat Hij verlost, dat al het heil van Hem is! Een voorbeeld uit het boek van de Psalmen: 'Alleen bij God vindt mijn ziel haar rust, van Hem komt mijn redding.' 


Dat is het opzetten van die helm. Je steeds voor ogen stellen wat God gedaan heeft, doet en zal doen. 


Gebed 

Here, vul mijn gedachten met hoop op redding, met geloof in Uw goede bedoelingen met mij, met geloof dat U mij redt door Jezus Christus en doet U mij leven met U. 

Amen.