Overlast Rossini: man verwijderd, afspraken gemaakt


Een bewoner van hotelboot Rossini is verwijderd omdat hij vanwege dronkenschap overlast veroorzaakte bij andere mensen in de opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne. Dat meldt de gemeente.

Met een groep jonge mannen zijn bovendien strakke afspraken gemaakt over hun gedrag. Ze gedroegen zich luidruchtig en dat leidde tot overlast bij anderen. Inmiddels zijn zo'n 120 van de tweehonderd plekken bezet. Onder de aanwezigen zijn ook 'mannen waarvan je op basis van de huidskleur niet zou zeggen dat ze uit Oekraïne komen', aldus een woordvoerder: ,,Maar als mensen uit bijvoorbeeld het Midden-Oosten vanwege studie of andere activiteiten een verblijfsvergunning in Oekraïne hadden, zijn ze ook welkom in de opvang in Nederland."

Van iedereen die zich in Nederland meldt als vluchteling uit Oekraïne, wordt zowel bij aankomst in het land als bij aankomst bij de opvang de identiteit gecontroleerd. ,,Als het verhaal niet klopt, dan wordt de vreemdelingenpolitie ingeschakeld. In sommige gevallen hebben we de medewerking van Oekraïense autoriteiten nodig. En dat kan de nodige tijd kosten."

Wanneer nieuwe bewoners arriveren is volgens de gemeente onduidelijk: ,,Die melding krijgen we steeds pas enkele uren van tevoren."