Afbeelding
Foto:

Operatie 'Ommelebommelestone'

KNRM Urk begroet nieuwe opstappers na pittige proef

Jarenlang was het weekje Schotland de mijlpaal in het leven van iedere aankomende KNRM-vrijwilliger. Na de proeve van bekwaamheid in Schotland werden vrijwilligers namelijk officieel opstapper. Het opleidingsinstituut in Stonehaven is opgeheven, maar de mensen van KNRM Urk hadden een andere proeve klaarstaan: de speciale operatie Ommelebommelestone. De drie KNRM-aspiranten slaagden met vlag en wimpel.


Vrijdagmiddag vijf uur was het zover: de drie vrijwilligers Jan Jurie Brands, Bas van Bezooijen en Geert Oost werden gealarmeerd voor de ultieme test. Binnen een half uur moesten ze terugkomen met een complete uitrusting voor een nachtje overleven in de natuur. Na een route door heel Urk met verschillende EHBO-opdrachten waarbij ook navigatie, communicatie en knoopvaardigheden moesten worden laten zien, vertrok het drietal het IJsselmeer op voor nog een aantal opdrachten op het water. De proeve eindigde uiteindelijk op het Kattendiep nabij de IJsselmond, waar na een lange voettocht-met-brancard de overnachtingsplaats op Keteleiland werd bereikt. Na een korte rustpauze werden de drie mannen gewekt voor een opdracht waarbij de snelle RIB vanuit 'dood schip' moest worden opgestart en een waypoint gevonden moest worden met een daarbij behorend codenummer. Daarna konden de slaapzakken worden opgezocht in een opgeblazen reddingsvlot op het droge. 's Morgens vroeg werd na de koffie een laatste opdracht uitgevoerd waarna het bivak werd opgebroken en de terugreis naar het boothuis aanvaard via de IJssel, het Ketelmeer en IJsselmeer.
Na het opbergen van alle spullen was er door een tweetal vrijwilligers een heerlijk ontbijt gemaakt waar de vermoeide mannen onder applaus werden verwelkomd. Een zware maar leerzame ervaring rijker.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding