Afbeelding
Foto:

Lot Nederlaand 'm er beuten ouwen?

Moet de nieuwe rondweg langs de noordzijde van het dorp komen of langs de zuidzijde? Dat is in Groot-Ammers dé vraag die op dit moment de gemoederen bezighoudt. Voor veel kiezers wordt het de doorslaggevende factor bij het uitbrengen van hun stem, tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van maart.

Op Urk hebben we zo’n grote kwestie niet. Geen splijtend plan voor het haventerrein. Geen verhuizing van de visafslag. Geen dreigende fusie met andere gemeenten. Geen plan voor een enorm hotel, casino of AZC. 

De politiek is het op Urk over heel veel zaken heel erg eens. Het komt omdat het vooral gaat over zakelijke onderwerpen. Grond en stenen. Iedereen vindt dat er snel meer woningen bij moeten komen, voor de jeugd én voor ouderen. Het bedrijfsleven moet groeien. Bruggen open. Het Oude Dorp moet mooi blijven. Het vuilnis opgehaald. De zondag rustig. Vissers op zee. Ondernemers en verkeer in beweging. Ambtenaren op een prettige en vooral efficiënte manier aan het werk. De jeugd moet wat te doen hebben en de belastingen, voor zover de gemeente daarover gaat, moeten zo laag mogelijk blijven. Afijn: als ik een flitsende foto en een kreet over behoudende vooruitgang op deze column plak en een lijst met namen achterop, dan heb ik al een heel aardig verkiezingsprogramma.


Vanwege het uitblijven van grote strijdpunten gaan ook de komende lokale Urker verkiezingen dus vooral over de poppetjes. Kiezers kiezen diegene bij wie ze een goed gevoel hebben. Vanwege tastbare of vermeende resultaten uit het verleden. Vanwege de kerkelijke kleur. Vanwege familie-, vrienden- of werkverbanden. Of uit gewoonte.


Een factor die er op Urk nooit echt toe deed, was de invloed van de landelijke politiek. Het is de grote ergernis van de hardwerkende lokale Nederlandse politicus. Vier jaar lang bikkelen om het beste voor de eigen gemeente te bereiken en afgerekend worden vanwege een knaker in Den Haag. Maar op Urk was Albert Woord altijd nog groter dan André Rouvoet en stond Jaap de Hoop Scheffer toch echt in de schaduw van Stiene Kramer-Brouwer.


Of landelijke ontwikkelingen er dit keer wel toe doen, weten we pas op woensdagavond 16 maart. Veel partijen hopen dat de CU wordt afgerekend op coalitiedeelname en visserijbeleid en dat kiezers bij het CDA zullen opschrikken van namen en kwesties als Omtzigt, De 

Jonge en Keijzer. De SGP hoopt niet-refo's 

die landelijk op hen stemmen nu ook 

plaatselijk te verleiden. De PVV rekent op wat inmiddels een vaste aanhang lijkt te worden. Forum stelt zijn vertrouwen op nummer 10. Gemeentebelangen wil graag de stabiele lokale factor blijven. Krachtig Urk en Jezus Leeft dromen van een positie als lachende derde. En Hart voor Urk hoopt dat Nederland 'm er deze verkiezingen toch nog een keertje buiten houdt.

Jelle Bakker