n William de Boer torent hoog boven de defensie van Volendam uit in de thuiswedstrijd in 2019.
n William de Boer torent hoog boven de defensie van Volendam uit in de thuiswedstrijd in 2019. Foto:

Urk voor topper naar Volendam

Hoe sterk is Urk echt en kan het de ongeslagen status succesvol verdedigen? Die twee vragen staan zaterdag centraal in de kraker tussen Volendam en Urk. De ploeg van Gert Jan Karsten is medekoploper en heeft nog geen nederlaag geïncasseerd. De thuisclub komt bij winst op gelijke hoogte met de tegenstander.


Johan Steur, de trainer van Volendam, hamert de hele week al op het belang van zijn strategie hoe Urk aan te pakken. Vanuit de favoriete 4-4-2-opstelling met snelle counters wil hij Urk onder druk zetten. Een aanpak die andere ploegen ook vaker hanteren. Gert Jan Karsten ziet zijn ploeg het liefst op de helft van de tegenstander spelen. De kraker in Volendam kan juist daarom een extra dimensie krijgen. Kleine foutjes kunnen daarbij grote gevolgen hebben.


Koppositie verdedigen

Urk verdedigt de koppositie, die het samen met Eemdijk inneemt. De equipe van Karsten is nog steeds ongeslagen. Juist dat motiveert tegenstanders een stapje harder te zetten. Dat zal aan de boorden van het Markermeer zeker ook het geval zijn; de koppositie staat immers centraal in deze ontmoeting. De titel levert een plaats op in de Derde Divisie. Een periodetitel geeft recht op deelname aan de nacompetitie.


Blessures

Het is nog maar de vraag of Lucas Schraal kan meedoen. De snelle, behendige rechterspits heeft in het oefenduel met Staphorst een vinger gebroken. Reservedoelman Cornelis Koffeman heeft last van een lichte blessure aan een bovenbeen. Jan van Slooten zal er zeker niet bij zijn. De oud-captain is inmiddels geopereerd en revalideert.

De topper in Volendam zal naar verwachting veel toeschouwers trekken. Het is de eerste keer dat Urk te gast is in het palingdorp én de belangen zijn zeer groot. Hierbij wordt het publiek gevraagd rekening te houden met eventuele lokale regels ten aanzien van Covid-19.


John Kraak uit Piershil is de arbitrale leider in Volendam. Hij zet de wedstrijd op het sportpark aan de Julianaweg 3a om 14.30 uur in beweging. Er moet rekening gehouden worden met beperkte parkeermogelijkheden. De Volendamse club vraagt bezoekers auto's in de omgeving zo neer te zetten dat er geen overlast ontstaat. Er geldt een wegsleepregeling.