Afbeelding
Foto:

Dewayne Johns overleden

De bekende Amerikaanse oud-speler Dewayne Johns, is afgelopen maandag op 58-jarige leeftijd overleden. DJ, zoals hij liefkozend werd genoemd, was al geruime tijd ernstig ziek.


Dewayne Savanna Johns, zoals zijn volledige naam luidt, kwam tijdens het seizoen 1985-1986 bij Orca's basketballen als vervanger van Russell Chapman. Hij debuteerde op 21 december in de thuiswedstrijd tegen Nashua Den Bosch. Tijdens die wedstrijd veroverde hij meteen de harten van de Urker supporters door 36 punten te maken tegen een onwaarschijnlijk schotpercentage van 80 procent.

De kleine, vaardige dribbelaar uit Nashville, Tennessee, werd op Urk al snel liefkozend DJ genoemd. Waar sommige Amerikanen niet konden aarden bij een clubje als Orca's, sloot DJ Urk en Orca's al snel in de armen. Tijdens zijn jaren bij de plaatselijke basketbalvereniging groeide hij uit tot een van de meest geliefde Amerikanen in Urker dienst.


Dewayne Johns trouwde 29 jaar geleden met Bianca Fikke en samen kregen ze twee zoons, Denzel en Jordan. Tijdens een onderzoek in het ziekenhuis in december 2020 bleek dat DJ de aandoening FTD had. Nog geen drie maanden later, in maart 2021, kwam tijdens een onderzoek in het ALS-centrum in Utrecht aan het licht dat Dewayne ook die ziekte onder de leden had. Een zeldzaam voorkomende combinatie van twee aandoeningen, die hebben geleid tot het overlijden van DJ.

Er is vanavond gelegenheid tot afscheid nemen tussen 19.00 en 20.00 uur in uitvaartcentrum 't Westerhuis, Espelerlaan 69A, 8302 DC Emmeloord.