n Pret met letters in de praktijk op de Groen van Prinstererschool.
n Pret met letters in de praktijk op de Groen van Prinstererschool. Foto:

Uitdagend project: Samen sterk in Taal

Schoolvereniging Rehoboth, De Vuurbaak, de gemeente en FlevoMeer Bibliotheek zijn een uitdagend project gestart voor de brede (taal)ontwikkeling van jonge kinderen.


Afgelopen schooljaar is er een start gemaakt met een grootschalig, driejarig programma op de scholen van Rehoboth. Onder deskundige begeleiding van Sardes, een specialist op het gebied van onderwijs, opvang en opvoeding, wordt er een deskundigheidsprogramma op het gebied van rijke taal 'Anders denken, anders praten' uitgevoerd voor de onderwijsassistenten. Daarnaast wordt er door de bibliotheek en de plaatselijke Logopediepraktijk extra tijd en aandacht geschonken aan de begeleiding van kinderen, ouders en leraren.
Voor dit programma zijn extra middelen vrijgemaakt door de gemeente en Rehoboth om onderwijsassistenten aan te stellen in de onderbouw van elke Rehoboth-school. Daarmee zijn er meer handen in de klas en dat levert direct winst op.

Het project dat wordt uitgevoerd door FlevoMeer Bibliotheek en de scholen, is een voortzetting van het bekende programma Boekenbas voor baby’s en peuters en kent nu ook een variant voor kleuters. Aan dit programma doen de scholen van Rehoboth mee en ook De Vuurbaak sluit aan.

Alle kleuters en de kinderen in groep 3 krijgen wekelijks een prentenboek te leen om thuis samen met hun ouders te lezen. Daarnaast wordt er eenmaal per jaar een prentenboekproject uitgevoerd in iedere kleuterklas, waarbij alle kinderen hetzelfde boek mee naar huis krijgen. Alle groepen 3 komen, met zoveel mogelijk ouders, driemaal op bezoek in de bibliotheek. Tijdens het laatste bezoek krijgen zij het boek ‘Woeste Willem’ cadeau en op school is er dan een project rond dit boek.

Een van de speciale onderdelen van het programma is ‘Pret met letters'. Dit is een aanbod voor ouders van leerlingen uit groep 3, waarmee de afgelopen weken een start is gemaakt. Ouders en kinderen komen vijf keer op school bij elkaar om samen te praten, te spelen en het leesplezier te ontdekken. Na elke bijeenkomst mogen de kinderen een taalspel lenen om thuis te spelen.