Brief over extra kaderuimte vlagkotters

Wethouder Nathanaƫl Middelkoop heeft samen met zijn Vlissingse collega John de Jonge aan de NVWA gevraagd om meer kaderuimte voor kotters die noodgedwongen moeten uitwijken naar de haven van Vlissingen.


Vanwege oplopende spanningen tussen Franse en Nederlandse vissers is een deel van de vloot die in Het Kanaal vist, uitgeweken naar noordelijker gelegen havens. Nu de haven van Oostende vanwege werkzaamheden tijdelijk gestremd is, neemt de drukte in Vlissingen nog verder toe.


Vanwege Brexit staat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit het lossen van Britse vlagkotters alleen op bepaalde plekken toe. In Vlissingen is dit een stuk kade bij de vismijn. Vanwege de drukte treden wachttijden op voor kotters die willen lossen of water bunkeren. ,,Frustrerend voor een bemanning die na een week hard werken graag naar huis wil", schrijven de beide wethouders in de brief aan een senior-inspecteur van de NVWA.

De PO Urk heeft inmiddels contact gelegd met het bedrijf Van de Gruiter, dat in Vlissingen over eigen kaderuimte beschikt. Die onderneming wil ruimte beschikbaar stellen en de vraag is nu of de NVWA daarvoor toestemming geeft.


De extra drukte wordt veroorzaakt door naar schatting acht tot tien kotters die anders in Boulogne zouden lossen.