n Bennie de Boer overhandigt het eerste boek aan Albert Romkes.
n Bennie de Boer overhandigt het eerste boek aan Albert Romkes. Foto:

Albert Romkes laat verzameling inbinden

De boekenkast in zijn huis bevat meer dan duizend boeken, en sinds kort prijken daarin ook de ingebonden jaargangen van Het Urkerland vanaf begin jaren zeventig. Albert Romkes (van Neerlandia) is maar wat trots op zijn collectie.


,,Van jongs af aan heb ik al veel belangstelling voor geschiedenis in het algemeen en die van Urk in het bijzonder. Vanaf mijn trouwdag ben ik begonnen met het verzamelen van Het Urkerland. Vijftig jaren verzamelen leverde vijftig dozen vol met kranten op. Om wat terug te vinden of te lezen vond ik het beter om de jaargangen in te laten binden. Tijdens het uitzoeken kwam ik er helaas achter dat ik ondanks mijn zorgvuldigheid, toch een aantal kranten mis. Jammer, maar eigenlijk bijna niet te voorkomen" 


Via Bennie de Boer van GBU werden de dozen naar een boekbinder in Ermelo gebracht, die er in korte tijd prachtig ingebonden jaargangen van heeft gemaakt. Vorige week ontving Albert Romkes uit handen van Bennie de Boer de eerste ingebonden jaargang van zijn Urkerland.


Optimale luchtvochtigheid

,,De boeken krijgen een mooi plekje in de boekenkast in de kelder van zijn woning. Om ervoor te zorgen dat alle boeken en tijdschriften in optimale conditie blijven, wordt de mate van vochtigheid in de kelder constant in de gaten gehouden door een speciaal apparaat, dat ervoor zorgt dat de omstandigheden optimaal blijven."


Stuurboord

Naast Het Urkerland heeft Albert ook alle uitgaven vanaf 1978 tot en met 2000 van Stuurboord in zijn bezit. ,,Ook die wil ik in de toekomst graag laten inbinden; maar eerst genieten van mijn Urkerlanden."