Afbeelding
Foto:

Tegenstrijdige belangen bij Urk-SC Genemuiden

Hij werkt op Urk als zoon van de eigenaar van Brouwer Woninginrichting. Bart Jan Brouwer speelt bij SC Genemuiden als verdediger en kijkt uit naar de confrontatie met Urk. ,,Het is altijd al een bijzondere wedstrijd als Urk en Sportclub Genemuiden tegen elkaar spelen", zegt hij. Riekelt Nentjes, speler bij Urk, zit tussen twee vuren. Zijn vrouw heeft bij SC Genemuiden gespeeld en zijn schoonvader is fan van Sportclub. De wedstrijd staat centraal, zelfs zaterdag na afloop, tijdens het gezamenlijke etentje. ,,Dan gaat het er weer over, maar altijd met een lach", zegt Riekelt.


SC Genemuiden gaat alleen op kop in de Hoofdklasse B. Dit gebeurt grotendeels met spelers die door de club zelf zijn opgeleid. Dat is een gevolg van de koerswijziging in ‘Tapijtcity’. Werden er in het verleden vaak spelers van naam gehaald, tegenwoordig mag de jeugd zich steeds vaker bewijzen in de hoofdmacht.

Bart Jan Brouwer is er een van. Drie jaar geleden speelde hij mee op Sportpark De Vormt in een wedstrijd die Urk ruimschoots won, mede door een eigen doelpunt van Bart Jan. Het voorval heeft hem sterker gemaakt en meer zelfvertrouwen gegeven. Dat is maar goed ook, want tijdens zijn werkzaamheden krijgt hij vaak te horen: ,,Jullie winnen toch niet van Urk".

Een wedstrijd spelen tegen Urk is altijd bijzonder. Bart Jan Brouwer: ,,Dat was al in de jeugd zo. Spelen tegen Urk gaf een bepaalde sfeer, zelfs al in de F-jes." Hetzelfde geldt voor Riekelt Nentjes, maar dan net even anders. De linksbenige speler trof zijn vrouw Jennita op school in Kampen. Vervolgens liet hij zich verleiden om bij SC Genemuiden te gaan spelen, want de liefde van zijn leven speelde bij het vrouwenteam van Sportclub. Haar familie is fan van de lokale voetbaltrots.

Inmiddels wonen zij samen op Urk, gezegend met een baby. Jennita is intussen fan van Urk 1. Geeft dat geen spanningen in Genemuiden in huize Visscher? Riekelt Nentjes: ,,Nee hoor. Ze weten daar dat Jennita mij en mijn ploeg support. Natuurlijk wordt er vaak over voetbal en de speciale ontmoetingen tussen Urk en Sportclub gesproken. Mijn schoonouders zijn deze week jarig en daarom hebben wij zaterdag een etentje met elkaar. Ook dan zal het over de wedstrijd gaan."


Sportclub

In Genemuiden wordt deze week veel over de kraker van zaterdag gesproken. Dat gebeurt vooral in de tapijtindustrie waar nogal wat Urkers werkzaam zijn. Bart Jan Brouwer merkt tijdens zijn werkzaamheden op Urk ook dat de wedstrijd leeft. Vader Wout maakte hetzelfde mee. Hij zegt: ,,De meeste mensen vinden het leuk om het er over te hebben. Natuurlijk willen de Urkers dat Urk wint, ik ben een Genemuider en wil graag dat Sportclub wint. Mede omdat mijn zoon Bart Jan in het eerste speelt." Wout klinkt nog zelfverzekerder als hij zich durft uit te spreken over de kansen van de ploegen: ,,Ik denk dat Sportclub Genemuiden wint", zegt hij met enige voorzichtigheid. Bart Jan is concreter: ,,Wij gaan dit winnen!" Sportief als Wout Brouwer is, wil hij nog wel kwijt dat hij hoopt dat het een mooie wedstrijd wordt: ,,Dat is het mooiste natuurlijk."


Belangstelling

Sportclub Genemuiden zal zich gesteund weten door ongeveer 200 aanhangers en dat geeft altijd weer een bijzondere sfeer aan deze ontmoeting. Niet alleen op Urk. Ook als de ploeg van Gert Jan Karsten in Genemuiden speelt is er altijd veel belangstelling. Zaterdag zal dat niet anders zijn. Bekend is dat er veel mensen eerder terugkomen van hun wintersportvakantie om naar Sportpark De Vormt te kunnen. Riekelt Nentjes: ,,Wij hebben iets recht te zetten als groep na het verlies in Volendam. Ik hoop dat onze supporters toch massaal naar de wedstrijd komen. Het is te lang stil geweest op het sportpark. Deze kraker geeft ons de kans om Sportclub Genemuiden te passeren op de ranglijst. Daar is wel winst voor nodig. Steun van supporters is onontbeerlijk."