Afbeelding
Foto:

Beestenboel


Na de droge tijd waarin de geiten, schapen en koeien allemaal ver van de boma waren, is het vee weer thuis. Het regenseizoen is anders dan anders, maar zolang er regen valt en het gras groeit zijn we al blij. Er is elke dag weer verse melk voor in de thee en dat is niet alleen lekker, maar scheelt ook een hoop geld. 

We hebben deze keer besloten om ook wat dieren rondom ons eigen huis te houden, iets waarmee vooral Malliya heel blij is. Ze loopt het liefst de hele dag achter de dieren aan en deinst nergens voor terug. We begonnen met de aanschaf van twee kippen en een haan. Overdag scharrelden de beesten rond het huis en in de nacht sliepen ze in de berging. Tot die ene ochtend vroeg, toen we een hoop gekakel hoorden. Mathayo sprintte naar buiten en zag nog net een kat wegrennen. Onze haan overleefde het niet en sinds die dag durfden de andere kippen niet meer in de berging te slapen, die heeft namelijk geen deur. Er was dus geen andere oplossing dan ze in het halletje te laten slapen. Niet echt ideaal natuurlijk. Er kwam inmiddels ook weer een haan bij en toen die ook in het halletje sliep werden we elke dag extra vroeg gewekt. Vanaf een uur of 4 begint onze haan elke morgen met kraaien. Ik maakte nog de grap dat de kippen en haan maar op de kamer van Leiyan moesten slapen, zodat hij elke ochtend vroeg gewekt werd om naar school te gaan. De kippen namen dit een beetje te letterlijk en de volgende ochtend vonden we ze in zijn slaapkamer. Leiyan sliep overigens rustig verder!

We begonnen met het bouwen van het kippenhok, maar één van de kippen vond dit duidelijk te laat. De timmermannen vonden een ei tussen het hout en vervolgens was ze spoorloos. Waar ik ook zocht, ik kon haar niet meer vinden. Ook mijn schoonzus, die inmiddels was langsgekomen met verse melk, hielp mee met zoeken. Toen we het opgaven en besloten eerst thee te drinken, hoorde Sakai opeens geritsel. Onder een klein tafeltje in de hoek van de kamer zat de kip. Na een tijdje verdween ze weer naar buiten, nadat ze een ei had achtergelaten. Toen het kippenhok eindelijk af was, moesten de kippen even wennen aan hun nieuwe slaapplek. Overdag scharrelen ze nog overal rond, maar 's nachts gaan ze in het hok. Gelukkig begon de kip al snel met een nest in het hok, waarin ze tot nu toe elke dag een nieuw ei legt. Hopelijk hebben we over een poosje allemaal kleine kuikentjes rondlopen!

Naast de kippen hebben we ook drie drachtige schapen, een ram, een bok en een drachtige koe. De twee stieren die hier een poosje waren zijn inmiddels weer door naar de kudde. Die waren overigens niet altijd even blij met Malliya, die graag naar ze toekwam als ze aan het grazen waren. Ze duwden haar daarom wel eens weg met hun kop, maar het weerhield haar er niet van om dicht bij ze in de buurt te komen. Ook de schapen zijn al wel eens rakelings langs haar heen gesprongen, maar ze zijn er geen minder goede vrienden om gelukkig.

Ondanks dat de dieren ervoor zorgen dat we er elke dag op tijd uit moeten, en er af en toe kippen voorbij vliegen als ik aan het skypen ben, vind ik de dieren toch best gezellig. Elke ochtend als Malliya wakker wordt, zoekt ze als eerst haar sandaaltjes op. Hup naar buiten, lekker vies worden, achter de dieren aan en aan het eind van de dag weer gewassen en moe naar bed. Een heuse boerderij hier in Tanzania, met hopelijk over een poosje allemaal kleintjes!