Afbeelding
Foto: Richard Oost

Burgemeesterscolumn

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. Als inwoners kiezen we een nieuwe gemeenteraad, met nieuwe mensen en misschien ook wel nieuwe partijen. Ik vind dat best spannend, want de gemeenteraad bepaalt het beleid. Niet de burgemeester en niet de wethouders. Die voeren de opdrachten van de gemeenteraad uit. De kans bestaat dat er na verkiezingen dus nogal wat gaat veranderen. Dat is aan u.

Wat bepaalt uw stem? Daarover gaat u natuurlijk zelf. Ik wil u wel meegeven dat u een nieuwe gemeenteraad kiest voor een periode van vier jaar. Het gaat niet om de waan van de dag, maar om de langere termijn. En daarover is juist nu wel iets te zeggen, want Urk staat op het punt om een belangrijke stap te zetten. Urk is nu nog een kleine gemeente, maar beleeft de komende jaren een groeispurt. We staan op de drempel.

Er zijn in Nederland nogal wat kleine gemeenten met rond de 20.000 inwoners. Daar hoort Urk ook nog bij. Maar we groeien de komende jaren door in de richting van 30.000 inwoners. Dat is een grote en ingrijpende stap. En niet alleen het aantal inwoners groeit. Ook de bedrijvigheid neemt toe. Dat is zichtbaar aan een nieuw bedrijventerrein. Urk is een internationale speler in de wereld van transport en visserij. Het is de taak van de gemeenteraad om de stap over de drempel goed te laten verlopen en goed in de gaten te houden hoe het college van burgemeester en wethouders het beleid uitvoert.

Een gemeente van 20.000 inwoners kan veel zaken op eigen houtje doen, maar een gemeente van 30.000 inwoners lukt dat niet meer. Die moet intensief samenwerken om letterlijk en figuurlijk ruimte voor groei te krijgen. Van de regio en de provincie en soms zelfs van het Rijk en van Europa. Urk heeft te weinig eigen grond voor de groei. Die samenwerking stelt hoge eisen aan het ambtenarenkorps, maar ook aan de gemeenteraad en het college. Die moeten hun netwerk gebruiken en op hun taak berekend zijn.

Hun uitdaging is om bij de stap over de drempel de eigenheid van Urk te koesteren en de vooruitgang te omarmen. Dat kan schuren. Vertrouwde waarden en diepe sociale verbondenheid kenmerken Urk. Daar zijn we zuinig op. Het is onze identiteit. Tegelijk moet Urk aangehaakt zijn en blijven bij een groter netwerk, dat onze ondernemers en onze gemeente ziet als betrouwbare partners uit een gemeenschap waarmee je prima zaken kan doen. Voor een gezond economisch perspectief is het van belang dat heel Urk zich daarvan bewust is.

De bestuurlijke en economische netwerken van Urk zijn de komende jaren misschien wel belangrijker dan ooit. Het is de taak van de gemeenteraad om als partners van inwoners en ondernemers heel Urk mee te nemen in de stap over de drempel. In een goede balans tussen conserveren en vernieuwen, want Urk is te kostbaar voor de wereld en te groot voor de polder. Misschien toch iets om rekening mee te houden als u op 14, 15 of 16 maart naar de stembus gaat? Deo Volente.


Cees van den Bos, burgemeester