n De brandweer moest veel slopen om het vuur te bereiken.
n De brandweer moest veel slopen om het vuur te bereiken. Foto:

Veel schade door woningbrand Steenbank

Een hevige brand heeft voor grote schade gezorgd aan een vrijstaande woning aan de Steenbank. ,,We leven op dit moment in een film", zegt bewoonster Gretha Bennik. ,,Je verwacht nooit dat dit je overkomt, maar nu is het toch echt zo."


De brand ontstond dinsdag aan het einde van de ochtend op zolder. Mogelijk werd die veroorzaakt door de oververhitte pijp van de open haard. Beneden waren op dat moment bouwvakkers bezig met de uitbreiding van de woning. Gretha had net de kinderen van school gehaald en echtgenoot Jan was voor zijn werk in Amsterdam. ,,Ik kreeg een berichtje over brand op de buurt en besloot snel te gaan kijken."

De brandweer bestreed het vuur met twee blusvoertuigen en een hoogwerker. Het vuur was lastig te bereiken. Er moest veel sloopwerk worden verricht om het vuur onder controle te krijgen. Daarnaast was de zolder gevuld met hete rookgassen. De rook perste zich naar buiten via een zolderraam. Na zo'n drie kwartier blussen en slopen kreeg de brandweer vat op het vuur. Vervolgens is via de hoogwerker het dak opengebroken, zodat men er zeker van kon zijn dat de brand uit was.

De zolder van de woning is volledig uitgebrand. Gretha: ,,Alles wat daarop stond, is dus verloren gegaan. Verder hebben we flinke schade op de bovenverdieping. Dat komt door de rook en het water. Vanwege de verbouwing stonden daar tijdelijk ook spullen van beneden opgeslagen. De schoonmaak is inmiddels begonnen, maar we moeten nog kijken of bijvoorbeeld de kleren gereinigd kunnen worden. Op de benedenverdieping is het vooral waterschade. Hoe lang alles gaat duren? We rekenen nu op vier tot zes maanden. Voorlopig verblijven we bij mijn ouders."