Afbeelding
Foto:

Lijst 2


Jeugd

Het ‘puberpercentage’ op Urk ligt hoog, met alle woelige gevolgen van dien. Dat brengt grote verantwoordelijkheden met zich mee, in de eerste plaats voor ouders die hun kinderen normen en waarden moeten bijbrengen die onze samenleving versterken. In de loop van de jaren zijn jongeren min of meer verbannen naar het industrieterrein. Excessen daar in een soort ‘parallelle samenleving’ waar alles kan en mag moeten worden uitgebannen. De komende vier jaren moeten de omslag geven in ruimte voor jongeren. Ruim baan voor horeca en nieuwe uitgaansmogelijkheden zoals muziekfestivals, theater, podia en nieuwe sporten. Voor ons is dat prioriteit nummer één.

Waaraan moet voortaan geen geld meer worden uitgegeven? 

Uitgaven voor zaken die niet mogen gebeuren. Voorbeelden in het recente verleden hiervan zijn de schade van de losgebroken replica van de Ark van Noach en de gasexplosie op de Grote Fok. Hieruit moeten lessen worden getrokken om herhaling te voorkomen. Met name omdat het in deze zaken om veiligheid gaat. Ook moeten onnodige kosten als gevolg van rellen en vandalisme worden voorkomen. Ten slotte: een volgende grenscorrectie met de gemeente Noordoostpolder zou niet voor rekening van de gemeente Urk moeten komen. Hiervoor moet vanuit het Rijk een regionaal ontwikkelingsfonds worden opgezet.

Stelling: De gemeente moet minder energie steken in de belangen van de steeds verder krimpende visserij en juist meer inzetten op maritiem en de verdere groei van de zalmindustrie. De gemeente moet zich inzetten voor alle takken van de economie. De visserij heeft de basis gelegd voor de economische welvaart van Urk en verdient onze blijvende steun voor innovatie en duurzaamheid.

Stelling: Bouw flats met goedkope woningen om snel het woningtekort op te lossen. Flats hebben door hun hoogte en schaduwwerking veel ruimte nodig. We willen geen tweede Bijlmer op Urk. Wel moet gebruikgemaakt worden van snelle innovatieve woonconcepten zoals van StartBlock.