Afbeelding
Foto:

Lijst 4


Jeugd

De SGP vindt dat het gemeentebestuur een actief beleid moet voeren waaruit verantwoordelijkheid voor onze jeugd blijkt. Het betrekken van jongeren bij zaken die hen betreffen is noodzakelijk. Met de jeugd zal het gemeentebestuur op zoek moeten gaan en samen verantwoordelijkheid nemen en dragen voor vrijetijdactiviteiten, eigen plekken in het dorp en aanpak van overlast in de buurt of wijk. Verantwoorde sportactiviteiten leveren een positieve bijdrage aan de vorming en gezondheid van de jeugd. Sport heeft voordelen voor sociale verbanden, voor gezag, het rekening houden met elkaar, het bijbrengen van orde en regel, waarden en normen. Het is een Urker gebruik dat vriendengroepen met en bij elkaar samenkomen op het industrieterrein. Illegale horeca op het industrieterrein die niet aan de arbo- en brandveiligheidseisen voldoet, moet worden gesloten.


Waaraan moet voortaan geen geld meer uitgegeven worden?

Een gezond financieel beleid staat voorop bij de SGP. Het gemeentebestuur gaat over gemeenschapsgeld en moet daarmee verantwoord en zorgvuldig omgaan. Dat geldt voor alle uitgaven die de gemeente doet. Er moeten keuzes worden gemaakt, want niet alles kan. Voorkomen moet worden dat in de toekomst bezuinigingen nodig zijn.

Stelling: De gemeente moet minder energie steken in de belangen van de steeds verder krimpende visserij en juist meer inzetten op maritiem en de verdere groei van de zalmindustrie. De visserij is onlosmakelijk verbonden met Urk. Duurzame voedselvoorziening uit zee blijft ook in de toekomst nodig. Aandacht voor de visserij sluit aandacht voor andere sectoren niet uit. De zalmindustrie heeft een enorme vlucht genomen de afgelopen jaren en heeft net als de rest van ondernemend Urk behoefte aan ruimte. Het maritieme cluster op Urk krijgt hopelijk binnen afzienbare tijd (medio april) helderheid over de komst van de maritieme servicehaven. Het stimuleren van dit cluster en diversificatie van onze lokale economie heeft en blijft onze aandacht vragen. Maar vooral op een manier waarop de gemeente ondernemers zelf laat ondernemen, want die zijn daar het beste in!


Stelling: Bouw flats met goedkope woningen om snel het woningtekort op te lossen. De bouw van voldoende, betaalbare woningen is belangrijk. Daarbij moet ook gekeken worden naar andere woonvormen en onderzocht worden of daar behoefte aan is. Wanneer daarmee een versnelling kan worden gerealiseerd moet dat serieus genomen worden. Wel moet ervoor worden gewaakt dat het in de praktijk doorstroomwoningen worden waar men slechts een paar jaar woont, waarna men naar een grotere woning moet. Dan hebben we niets opgelost en is een starterswoning/ eengezinswoning een betere oplossing.