Afbeelding
Foto:

Lijst 5


Jeugd

We hebben op ons dorp een enorme groep jeugdigen. Dit is zelfs het grootste gedeelte van onze bevolking. Voor de oudere jeugd willen we meer horeca-aanbod en meer diversiteit hierin. Als er in de toekomst ondernemers met plannen hiervoor komen, deze serieus bekijken en faciliteren. Maar ook de sluitingstijd aanpassen in overleg met de horeca. Voor de groep van 12- tot 18-jarigen is er een flinke inhaalslag te maken, deze vallen momenteel buiten de boot. Er dienen extra faciliteiten voor deze groep te komen om ervoor te zorgen dat zij niet op deze kwetsbare leeftijd verkeerde keuzes maken. Verder kijken of we het IJslands preventiemodel nog beter in onze samenleving voet aan de grond kunnen laten krijgen. Zodat eenieder op een leuke, goede en verantwoorde manier kan genieten van uitgaan en omgaan met anderen.

Waaraan moet voortaan geen geld meer uitgegeven worden?

Voor sommige projecten is het nodig dat er onderzoeksbureaus worden ingehuurd. Dit is nodig om zo de broodnodige expertise in te kunnen huren van specialisten als deze kennis binnen het gemeentehuis niet aanwezig is. Na afronding van een project kun je weer afscheid van elkaar nemen. Deze projecten moeten wel nut hebben en de kosten waard zijn. Een voorbeeld waar de kosten de baten overstijgen is het snippergrond in het oude dorp. Wat Gemeentebelangen betreft geen geld meer steken in het onderzoek naar de snippergrond in het oude dorp.

Stelling: De gemeente moet minder energie steken in de belangen van de steeds verder krimpende visserij en juist meer inzetten op maritiem en de verdere groei van de zalmindustrie. Een goede balans is juist heel belangrijk. De identiteit van Urk is onlosmakelijk verbonden met de visserij. We zijn ons ervan bewust dat het beleid in Brussel wordt gemaakt maar een goede lobby op Urk blijft nodig.


Stelling: Bouw flats met goedkope woningen om snel het woningtekort op te lossen. Maximaal vier hoog. Er is zeker behoefte aan meer goedkope en betaalbare woningen. Er is ook behoefte aan meer (sociale) huurwoningen.