Randweg moet in 2027 klaar zijn

De gemeente heeft met Noordoostpolder en Flevoland een akkoord bereikt over de aanleg van een nieuwe randweg. Die moet in 2027 de Domineesweg vanaf de A6 direct aansluiten op de Staartweg.


Volgens een gezamenlijke verkenning zal het project 31 tot 34 miljoen euro kosten. Wethouder Gerrit Post: ,,Daarvan betaalt de provincie 75 procent. Het deel van de weg dat op Urker grond komt, betaalt Urk. Het deel dat op de grond van de NOP komt, betalen de gemeenten samen. Hoe die verdeling wordt, is nog niet duidelijk, maar daar komen we uit."

Volgens fractievoorzitter Sjoerd de Boer van de CU-SGP-fractie in de gemeente Noordoostpolder is het hoog tijd om haast te maken: ,,Anders slibt in elk geval de Domineesweg dicht." Intussen leven in de buurgemeenten nog wel de nodige vragen. De Boer: ,,De weg komt grotendeels op ons grondgebied. Onze boeren, omwonenden en andere belanghebbenden gaan ermee te maken krijgen. Welk tracé krijgt de nieuwe weg? Welke kruispuntvormen kiezen we? Wat zijn de effecten op de omgeving?"

Via de randweg moet Urker verkeer richting de A6 verdeeld worden in verschillende stromen. Nu gaat alles nog via de Domineesweg. Voor de Noordoostpolder is de randweg van belang voor een betere ontsluiting van Espel en Tollebeek op de A6.

De bestuursovereenkomst voor de randweg wordt volgens Post volgende week woensdag ondertekend.