Afbeelding
Foto:

Lijst 8


Criminaliteit

De inwoners moeten zelf een oogje in het zeil houden en alert zijn op criminele acties. Politie moet wijkagenten (die de mensen en de jeugd in de wijk kenen) laten surveilleren, die in voorkomende gevallen snel in actie kunnen komen. Buurtpreventie is een beproefd middel om criminaliteit tegen te gaan.

Belastingen

Elke belasting moet evenredig zijn. De rijken dienen meer belasting te betalen dan de armen. Op gemeentelijk niveau betekent dit bijvoorbeeld dat je AOW'ers geen WOZ moet laten betalen, openbaar vervoer en gemeentelijke diensten (nieuw ID, rijbewijs enzovoort) gratis moeten zijn. Geen hondenbelasting heffen, maar er wel op toezien dat de eigenaar geen vuil achterlaat! Minder ambtenaren en minder regelgeving betekent ook minder belasting. De (gemeentelijke) overheid is er om de burger te dienen en niet om de burger een juk op te leggen.

Stelling: De gemeente moet durven afwijken van landelijke richtlijnen, ook als dat zou leiden tot strafrechtelijke vervolging. 

Jezus leeft is voor eigen verantwoordelijkheid. Noch de EU noch Den Haag moet zich met lokale zaken bemoeien. Uiteindelijk moet Urk zorgen niet financieel afhankelijk te zijn van Den Haag, dan zullen er ook weinig strafmaatregelen kunnen volgen.

Stelling: De gemeente is beter af zonder boa’s. 

Het ambtenarenapparaat moet zeker niet groeien, buurtpreventie werkt veel beter en kost niets. De (landelijke) overheid gaat steeds meer controlerend optreden met onzuivere motieven, dat is nu ook weer gebleken met de 'coronacrisis'. In onze gemeente moeten we dat tegengaan.