Afbeelding
Foto:

Lijst 1


Criminaliteit 

De gemeente stelt een integraal veiligheidsbeleid vast. Inwoners zijn de oren en ogen van de politie, zij worden actief betrokken bij veiligheid op straat door bijvoorbeeld Burgernet en Buurt WhatsApp. We betrekken inwoners en organisaties bij analyse en prioritering van veiligheidsproblemen. Proportioneel cameratoezicht is een prima middel. We hechten aan de belangrijke rol van de wijkagent. Tegen drugshandel treden we streng op en de handhaving van de drank- en horecawet vraagt voldoende geschoolde handhavers. De ouderwacht is een succes gebleken, die houden we. We komen met een plan van aanpak, wat betreft ondermijning, voor de hele samenleving.

Belastingen 

Van de gemeente verwachten we dat zij een betrouwbare, goede rentmeester is van de beschikbare middelen. Dat vraagt om efficiënt beleid, keuzes durven maken en toekomstige generaties niet opzadelen met financiële missers. De nood van individuele inwoners, de zorg, veiligheid en beheer en onderhoud van voorzieningen ontzien we zoveel mogelijk. De lokale belastingdruk laten we in principe niet meer dan de inflatiecorrectie stijgen. Dienstverlening en leges zijn niet meer dan kostendekkend, de financiële druk van begraven houden we laag.

Stelling: De gemeente moet durven afwijken van landelijke richtlijnen, ook als dat zou leiden tot strafrechtelijke vervolging. 

Dan is het hek van de dam, iedereen heeft wel regels waar hij/zij moeite mee heeft. We zijn en blijven onderdeel van een rechtsstaat. Protesteren als gemeente mag altijd.

Stelling: De gemeente is beter af zonder boa’s. 

Nee. Boa’s zijn de oren en ogen op straat voor gemeente en politie en zij doen belangrijke handhavingstaken. Ook al vinden we die niet altijd fijn.