Afbeelding
Foto:

Lijst 2


Criminaliteit

De negatieve beeldvorming over Urk wordt veroorzaakt door incidenten rond integriteit, de suggestie van criminele ondermijning, coronarellen en het in brand steken van een GGD testlocatie, intimidatie van journalisten, belegering door jongeren van het gemeentehuis, een vuurwerkbom met traumatische gevolgen voor een gezin, een boa die in de haven wordt geduwd, excessen rond jeugdhonken, (vermeende) betrokkenheid bij grootschalige drugssmokkel enzovoort. Deze opstapeling heeft gevolgen voor het imago van Urk en de samenleving als geheel. Criminaliteit moet zoveel mogelijk bij de wortel worden aangepakt. De taak van de gemeente daarbij is vooral het aanpakken van ondermijning en werk maken van integriteit.

Belastingen

Alle politieke partijen op Urk zijn er al jaren eensgezind over dat afwenteling van de financiële druk op onze inwoners door verhoging van de OZB moet worden voorkomen. Maar ook de inwoners zelf hebben hier invloed op door hun afval goed te scheiden. Het meerjaren grondstoffenplan (2020-2023) moet daarom ambitieus worden doorgezet, in goede afstemming met onze inwoners. De precariobelasting, de vergoeding die de gemeente kan heffen bij ondernemers voor gebruik van gemeentegrond, moet tegen het licht worden gehouden. De kosten van de uitvoering wegen wellicht niet op tegen de opbrengsten. De hondenbelasting moet worden aangewend voor de inrichting van losloopveldjes; anders kan deze belasting beter worden opgeheven.

Stelling: De gemeente moet durven afwijken van landelijke richtlijnen, ook als dat zou leiden tot strafrechtelijke vervolging.

Dit is onbespreekbaar, omdat willekeur en het recht van de sterkste dan de boventoon gaan voeren. De rechtsorde is de basis van de samenleving, daar mag niet aan getornd worden.

Stelling: De gemeente is beter af zonder boa’s.

Voor een veilige en leefbare omgeving zijn toezicht en handhaving door politie, boa’s en toezichthouders noodzakelijk.