Afbeelding
Foto:

Lijst 4


Criminaliteit

Het zorgen voor veiligheid is één van de kerntaken van de overheid. Burgers willen veiligheid in hun huis, in hun wijk, in het verkeer, op school en op het werk. De gemeente zorgt voor voldoende inzet van ambtenaren op het terrein van openbare orde en veiligheid. Drugsdelicten, (auto)criminaliteit en ondermijnende zakelijke activiteiten op bedrijventerreinen nemen toe. Bij de inrichting van het binnendijks bedrijventerrein Port of Urk en onze huidige bedrijventerreinen moet er meer aandacht zijn voor de veiligheid en voor het tegengaan van ondermijning. Voorkomen is beter dan genezen. Daarom moet er stevig ingezet worden op preventie. Naast preventie en een goede hulpverlening, moet er ook oog zijn voor handhaving. Respect en waardering voor onze hulpverleners staan bij de SGP voorop. Zij moeten hun werk te allen tijde goed en veilig kunnen doen.

Belastingen

Onze burgers mogen wat de SGP betreft profiteren van het opgebouwde gezonde financiële klimaat, door verstandig te investeren in gezond wonen, werken, leven en recreëren op Urk. De SGP kiest voor een goed voorzieningenniveau tegen maatschappelijk aanvaardbare prijzen. Door de inzet van onze burgers is de afvalstoffenheffing de afgelopen jaren niet gestegen, maar gedaald. Om deze trend vast te houden moet het afvalbeleid verder doorontwikkeld worden. Het goed scheiden van afval moet blijven lonen. Luiers moeten apart gaan worden ingezameld en voor de inzameling van pmd (plastics, metalen, drinkkartons) moet ook een definitieve en praktisch werkbare oplossing komen.

Stelling: De gemeente moet durven afwijken van landelijke richtlijnen, ook als dat zou leiden tot strafrechtelijke vervolging.

Zowel raadsleden als bestuurders leggen aan het begin van hun termijn een eed af. Daar mag niet lichtvaardig over gedacht worden. Urk maakt staatsrechtelijk onderdeel uit van Nederland en is gebonden aan de democratische besluitvorming van ons land. De overheid mag echter niemand dwingen om tegen zijn of haar geweten in te gaan. Hetzelfde geldt voor de onaantastbaarheid van het lichaam, de bescherming van de persoonlijke levenssfeer en het eigendomsrecht. Dat deze basiswaarden niet meer vanzelfsprekend zijn, hebben de achterliggende jaren getoond.

Stelling: De gemeente is beter af zonder boa’s.

Boa’s dienen het beleid van de gemeente uit te voeren en zo het algemeen belang te dienen. Zonder boa's doet iedereen wat goed is in zijn/haar ogen en is uiteindelijk niemand beter af. Het is als de berisping van een juf of meester die je op dat moment misschien niet zo leuk vindt, maar waar je wel van leert. Zonder boa’s komt de leefbaarheid van Urk flink onder druk te staan. Denk bijvoorbeeld alleen maar aan de blauwe zone in het oude dorp.