'Tijdelijke opvang arbeidsmigranten aan Domineesweg'


De voormalige boerderijkavel van Vrugteveen, aan de Domineesweg, zou een geschikte locatie zijn om de komende vijf jaar huisvesting te bieden aan arbeidsmigranten. Dat stellen drie plaatselijke visbedrijven.

Het terrein is nu gedeeltelijk verhuurd aan Liander, dat er een nieuw verdeelstation voor elektriciteit bouwt. Kramer Fish, Neerlandia en Dayseaday stellen voor om op deze locatie ook honderd tijdelijke woonunits te plaatsen, goed voor twee of drie bewoners elk. Eerder was de locatie naast Visveiling Urk in beeld. De raad van bestuur wilde deze locatie echter niet voor een periode van vijf jaar verhuren. Volgens directeur Teun Visser heeft de afslag zelf plannen voor deze grond: ,,Wat die plannen zijn, kan ik op dit moment nog niet zeggen. Het gaat ook over de langere termijn. Maar het verzoek was om de grond voor vijf jaar te huren. Tel daarbij een jaar op voor de voorbereidingen en bouw, dan kom je al snel op zes jaar. Die termijn was voor ons te lang."

Jelle van Veen, een van de initiatiefnemers voor de opvang, kaartte het onderwerp dinsdagavond ook al aan tijdens het verkiezingsdebat: ,,We moeten zoeken naar oplossingen voor de langere termijn, omdat we anders achter gaan lopen bij buurgemeenten. Maar we moeten vandaag al beginnen met extra tijdelijke huisvesting. We hebben handjes nodig in de visverwerking."