Afbeelding
Foto:

De negen lijsttrekkers gingen aan het begin van de avond met elkaar in discussie over de stand van de lokale samenleving. Op het gebied van woningbouw bestaat veel overeenstemming, maar het vuurwerk zat in de discussie over jeugdhonken.


Het huidige college heeft volgens Dittie Hoekstra te weinig gedaan aan woningbouw. Jan Koffeman erkende dat het sneller gekund had, maar wees daarbij met de beschuldigende vinger naar de provincie, projectontwikkelaars, archeologen en de beperkingen rondom PFAS en stikstof: ,,Maar nu is het zover, we gaan bouwen!" Hoekstra: ,,Een gepassioneerd betoog, maar uw wethouder heeft verzaakt tijdig bij de buurgemeente aan te kloppen."

Bijbelse principes

Gerco Limburg refereerde in zijn bijdrage aan 'onze Hemelse woning' en dat ontlokte Hoekstra de vraag of Limburg van plan was om 'overal de Bijbelse principes bij te betrekken, ook bij aardse zaken'. Waarop Limburg zei dat je er als christen niet voor kunt kiezen om zonder Bijbelse principes te werken.

Grote eensgezindheid bestond wel over de vraag of snel bouwen ook ten koste mag gaan van de kwaliteit. Crebas: ,,We willen geen Bijlmer achterin de Zeeheldenwijk." Jurie van den Berg zei zich gestoord te hebben aan de aankondiging van wethouder Gerrit Post, die deze week een loting voor de eerste kavels in de nieuwe wijk aankondigde: ,,Het gaat om vrijstaand en twee-onder-een-kap. We zouden toch beginnen met starterswoningen?" Van der Reest ageerde tegen gasloos bouwen.

Samenwerking met de NOP

De samenwerking met de Noordoostpolder kwam ook aan bod. Niemand ziet heil in een toekomstige fusie, maar van het belang van samenwerking is iedereen overtuigd. Opvallend was dat CDA en ChristenUnie aangaven graag samen te willen werken aan een betere verstandhouding met de buurgemeente. Met enige fantasie kon er zelfs een 'voorsorteren op een nieuwe coalitiesamenstelling' in beluisterd worden.

Hans Crebas pleitte voor meer aandacht voor de NOP, bijvoorbeeld door in Het Urkerland aandacht te besteden aan poldernieuws. Hendrik Wakker haalde daar het verkiezingsprogramma van CDA Noordoostpolder bij, waarin het woord Urk maar één keer voorkomt. Komt de liefde dus niet te veel van één kant? Via samenwerking zou volgens Wakker wel de zorg op een hoger peil kunnen komen.

Van den Berg noemde de oneerlijke grondverdeling uit het verleden en trok daarbij de vergelijking met Nederlandse excuses voor misdaden tijdens de oorlog in Indonesië: ,,Het is tijd voor excuses richting Urk in de vorm van grond." Volgens Van der Reest is 'massa kassa' als op gebied van afvalinzameling samengewerkt wordt met de buurgemeente." 

Toekomstvisie

Meindert Bakker wil de ramen en deuren openzetten richting de NOP en samen met ook de provincie werken aan een goede visie voor de verdere toekomst. De samenwerking met de Noordoostpolder is er volgens Middelkoop al: ,,We hebben elk een eigen cultuur, maar laten we vooral in de regio zoveel mogelijk samen optrekken."

Jeugdhonkenbeleid

Nu nog maar twee jeugdhonken zijn aangesloten bij het beleid van de gemeente, is volgens Middelkoop duidelijk dat het beleid gefaald heeft: ,,We zich niet aansluit, kan nu zijn gang gaan. Dat moet dus anders." De SGP'er kreeg vervolgens stevige kritiek van Van den Berg: ,,De wethouder reageerde niet op onze vragen en evenementen als Beer & BBQ werden ergens achterop weggestopt omdat ze niet op de haven mochten." Van der Reest: ,,De jeugd voelt zich niet gehoord en organiseert daarom zelf wel feesten. Tegelijk is er een gigantisch tekort aan legale horecameters." De FvD'er pleitte voor een 'grootschalige nachtclub' op Urk en meer evenementen, waarbij Middelkoop erop wees dat de gemeente geen horecaondernemer is.

Koffeman vond ook dat er een nieuw jeugdhonkenbeleid moet komen: ,,Want ook als raadslid moet ik straks verantwoording afleggen voor Gods troon."

Weggeeffeestjes

Limburg vertelde recent geëvangeliseerd te hebben op zaterdagavond: ,,Op het industrieterrein was niets aan de hand, maar in het Oude Dorp was het volledig uit de hand gelopen." Hoekstra had juist geen goed woord over voor illegale barretjes: ,,Als de helft waar is van wat ik hoor, dan is het al verschrikkelijk. Ik hoor van weggeeffeestjes, waarop meisjes misbruikt worden. Dit kunnen we niet tolereren."

Het CDA wil de sluitingstijden oprekken en dat stoort de SGP: ,,Is het te veel gevraagd om rekening te houden met de zondagsrust, die voor een deel van het dorp zo belangrijk is?" Crebas: ,,Het is geen zondagsrust als op de ene plek alles dicht gaat en elders de hel losbreekt."

Van der Reest vond het 'belachelijk' om jeugdhonken de schuld te geven: ,,Ook in De Zolder wordt alcohol onder de 18 geschonken. En de boa's wekken alleen maar irritatie op."

Groen of bouwen?

Vanuit de zaal werd nog even teruggegrepen op woningbouw. Hoe kon Hart voor Urk recent voor een motie gestemd hebben die pleitte om voldoende aandacht voor groen bij woningbouw? Was de partij nu voor groen of voor bouwen? Te midden van de verwarring draaide Koffeman meteen om: ,,Groen moet je onderhouden, zet er liever een huis op. Wij zeggen: bouwen!"