Afbeelding
Foto:

Cultuur: meer dan klederdracht, zang en Urker taal?!


Cultuurkoepel Urk pleit voor meer ruimte, budget en expertise

De kennis van de politieke voormannen, en -vrouw, over het culturele leven op Urk werd op de proef gesteld middels een online quiz. Anneke van Urk leidde namens de Cultuurkoepel het thema in en legde daarbij de vinger bij de zere plekken: er is meer ruimte, budget én expertise nodig voor de begeleiding van ontluikend talent.

 

Verschillende plaatsgenoten verleenden medewerking middels een filmpje over een bepaald thema, zoals Urker taol, het imago van Urk en het verenigingsleven. Meedoen met deze quiz kon ook digitaal vanuit de zaal en vanuit huis, en van die mogelijkheid werd flink gebruikgemaakt. De lijsttrekkers konden op het podium hun antwoord via een gekleurd papiertje doorgeven, en lang niet elke vraag werd juist beantwoord. Dat, aldus de Cultuurkoepel, elke euro subsidie die in cultuur wordt gestoken een rendement van 650 procent oplevert, bleek voor nagenoeg iedereen nieuws. 

De lijsttrekkers gingen vervolgens in debat over de stelling: Cultuur is meer dan klederdracht, zang en Urker taal. Hendrik Wakker hield daarop een pleidooi voor meer onderwijs over de lokale geschiedenis, Hans Crebas zei dat cultuur heel dynamisch is en daarom niet 'te bevriezen'. Jurie van den Berg refereerde aan het rondje palenscherm - 'sommige kinderen weten niet eens meer dat Urk eens een eiland was'' - en kwam met het nieuwtje dat het 'materiaal voor de uitkijktoren klaarligt'. Meindert Bakker vond dat uit het concept Durf! van de gemeente Urk nog veel meer te halen is en Dittie Hoekstra brak een lans voor een vaste locatie voor SCAB. Jan Koffeman bleek vooral in het havengebied meer terug te willen zien van de Urker cultuur en dat geldt volgens hem ook voor de woningen in het Oude Dorp: ,,Hier en daar lijkt het nergens op.''

Afbeelding