n De binnenkomende uitslagen van de stembureaus werden op een schoolbord bijgehouden.
n De binnenkomende uitslagen van de stembureaus werden op een schoolbord bijgehouden. Foto:

Wat een avond! Terug naar 1982...

Wat een avond: woensdag 2 juni 1982 vonden er gemeenteraadsverkiezingen plaats en het was voor het eerst dat Het Urkerland een verkiezingscentrum organiseerde. Het was in 1978 een probeersel geweest, 'misschien komt er honderd man', dachten ze bij de krant. Maar om negen uur zaten de bovenzaal en ook de benedenzaal van De Ark bomvol. Lub (van de 15) Bakker zorgde in allerijl via een videocamera en een groot televisietoestel voor een provisorische beeldverbinding met de benedenzaal, zodat iedereen mee kon kijken. 

Mobiele telefoons waren er nog niet, maar op alle zes stembureaus was iemand gestationeerd om de uitslagen te registreren en die snel per fiets of brommer naar De Ark te brengen. Daar werd de stand op een groot schoolbord bijgehouden. Wat een tijd en wat een verschil met nu!
Winnaars in 1982 waren overigens de Rechts Politieke Partij (twee zetels) en het GPV, dat Willem Hoekstra voor het eerst in de Urker gemeenteraad bracht.

n Zowel de bovenzaal als de benedenzaal (via een beeldverbinding) konden in De Ark de uitslagen en het debat volgen.
n Druk overleg in het CDA-kamp, dat dit jaar voor het eerst deelnam. Voorheen waren het CHU en ARP. Het CDA was de grootste partij op Urk en kwam dat jaar met de eerste vrouw in de Urker gemeenteraad: Stiene Kramer-Brouwer.
n De winnaars van de verkiezingen, Hendrik Post en Albert Romkes (Rechts Politieke Partij) worden gefeliciteerd door CDA'ers Joh Oost en Joop van Eck.
n Van links naar rechts: Stiene Kramer-Brouwer, Dirk Bakker (CDA), Klaas Koffeman (Gemeentebelangen) en Hendrik Post (RPP).
n Het college werd al bijna vastgesteld aan de discussietafel, met Albert Romkes (RPP), Willem Hoekstra (GPV), Meindert Visser (RPF) en Albert Brouwer namens Het Urkerland als gespreksleider.
Afbeelding